Image default
Arhiva

Pronađene bakterije u vlažnim maramicama uvezenim iz Makedonije

Prilikom kontrole uvoza kozmetike zdravstveni inspektori u RS utvrdili su povećan broj bakterija u pošiljci 2.448 kilograma vlažnih maramica.
Prema podacima Inspektorata za prvih šest mjeseci ove godine, iz spoljnotrgovinskog prometa su uzeta 102 uzorka kozmetičkih proizvoda, koja su poslata na laboratorijsku analizu.

– Pokazalo se da je pošiljka sa vlažnim maramicama porijeklom iz Makedonije bila mikrobiološki neispravna, nakon čega je zabranjen uvoz ovog proizvoda – rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da je inspekcija ove godine kontrolisala kozmetiku i u unutrašnjem prometu i u svih deset analiziranih uzoraka nisu uočene nepravilnosti.

– Laboratorijskim analizama je kontrolisan sadržaj teških metala i mikrobiološka ispravnost, a svi uzorci su bili uredni i ocijenjeni kao bezbjedni za upotrebu – naveli su u Inspektoratu RS i dodali da najčešće povlače kozmetičke proizvode u unutrašnjem prometu zbog isteklog roka upotrebe.

U laboratorijskim analizama kozmetike koje su obavljene u prošloj godini dokazana je neispravnost tečnosti za ispiranje usta, a pošiljka je stigla iz Švedske.

Riječ je 1.120 litara ove tečnosti, koja je sadržavala nedozvoljenu količinu konzervansa. Pošiljka je zbog neispravnosti uništena, prenosi Glassrpske.

Related posts

Sin naše legende Mehe Kodre debitovao u Primeri

Najviši stakleni most u Kini

Njemačka i dalje najvažniji trgovinski partner BiH

Leave a Comment