Prilikom kontrole uvoza kozmetike zdravstveni inspektori u RS utvrdili su povećan broj bakterija u pošiljci 2.448 kilograma vlažnih maramica.
Prema podacima Inspektorata za prvih šest mjeseci ove godine, iz spoljnotrgovinskog prometa su uzeta 102 uzorka kozmetičkih proizvoda, koja su poslata na laboratorijsku analizu.

– Pokazalo se da je pošiljka sa vlažnim maramicama porijeklom iz Makedonije bila mikrobiološki neispravna, nakon čega je zabranjen uvoz ovog proizvoda – rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da je inspekcija ove godine kontrolisala kozmetiku i u unutrašnjem prometu i u svih deset analiziranih uzoraka nisu uočene nepravilnosti.

– Laboratorijskim analizama je kontrolisan sadržaj teških metala i mikrobiološka ispravnost, a svi uzorci su bili uredni i ocijenjeni kao bezbjedni za upotrebu – naveli su u Inspektoratu RS i dodali da najčešće povlače kozmetičke proizvode u unutrašnjem prometu zbog isteklog roka upotrebe.

U laboratorijskim analizama kozmetike koje su obavljene u prošloj godini dokazana je neispravnost tečnosti za ispiranje usta, a pošiljka je stigla iz Švedske.

Riječ je 1.120 litara ove tečnosti, koja je sadržavala nedozvoljenu količinu konzervansa. Pošiljka je zbog neispravnosti uništena, prenosi Glassrpske.