Image default
Arhiva

Promijeni misli i promijenit ćeš život

Prije nekoliko godina je Dr Wayne Dyer je objavio knjigu sa naslovom “Promijeni misli i promijenit ćeš život” gdje komentira stihove koje je napisao Lao-tzu.

Nakon što je pročitao, prostudirao i meditirao na stihove bezvremenske knjige Tao te Ching, Dr Dyer je zaključio da je sukus svih stihova koje je napisao mudrac drevne Kine upravo ovaj naslov teksta. „Promijenite svoje misli i mijenjate svoj život“.

Izuzetno je važno naglasiti da ove riječi moraju doprijeti do nas i da je to jedini način da promijenimo život na bolje. Možete se više truditi i trčati kilometar duže, jesti zdraviju hranu, čitati više knjiga, zabavljati se bolje, sve uzalud. Naše misli kreiraju naš život. Ako nešto ne štima u tom našem pokušaju da stvorimo dobru dramu od života, mijenjajmo.

Koliko je važno kontrolirati um iz kojeg lepršaju podivljale misli kaže i Bhagavad Gita: “Onome ko je ovladao umom, um je najbolji prijatelj, ali onome tko to nije učinio, um će ostati najveći neprijatelj.” Nedvojbeno je da je to težak posao.

Jedan zanimljiv pokret je nastao početkom devetnaestog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas se naziva Pokret Nove Misli (New Thought movement). Veliki broj mladih amerikanaca su pokušavali na razne načine dosegnuti uspjeh u životu. Neki su tragali za zlatom i osvajali divlje prerije, a drugi su kroz slobodne vjerske skupine tragali za nečim vječnijim. Američki transcedentalisti, poput Thoreaua i Emersona su bili pripadnici te nove misli. Neki od postulata koje su slijedili ti mislioci su:

Vrhovna inteligencija ili Bog je svepristutna
Duh je konačna stvarnost
Božanska misao nas vodi ka dobrome
Sve bolesti imaju izvor u mislima
Ispravno mišljenje ima iscjeljući učinak

Početkom dvadesetog stoljeća, William Walker Atkinson je skovao izraz Zakon Privlačenja koji tek sada, nakon jednog stoljeća, postaje općeprihvaćen kao jedan od temeljnih zakona kako funkcionira svijet.

U sveopćoj gužvi informacija lako je zaboraviti ono što je bitno. Imamo um kao vrhunski alat za kontrolu naših misli, i inteligenciju koja obuzdava um. Otac moderne zapadne filozofije, Rene Descartes je izrekao poznate riječi: Mislim, dakle jesam. Naglašavajući jedinstvenost svakog ljudskog bića kroz misli koje nas kreiraju.

Još jedna od poznatih uzrečica nam kaže da je život sačinjen od 10% što se nama desi i 90% kako mi reagiramo na to. Svaka reakcija je posljedica misli koje smo stvorili i šteta je kada svjesno uništavamo vlastiti život. Sve što nas prati u životu, od neuspješnih veza i propalih dijeta, samo je posljedica naših misli.

Mi smo zarobljenici vlastiti misli. Oslobodimo ih svjesnim naporom uz malu pomoć duše i prijatelja.

Autor: (A.Č.)

avaz.ba

Related posts

Loša krvna slika i kako je popraviti

Pristupite skrivenom meniju na svom mobitelu

Bosanska priča: U onaj vakat…

Leave a Comment