Image default
Arhiva

Proljeće i djeca

Proljeće je vrijeme potpunog buđenja prirode, životinja pa čak i ljudi nakon duge, hladne, uspavane zime. Poželimo izaći, uživati u prirodi, suncu, toplini, mirisima. Proljeće je i predivno razdoblje za dječje istraživanje svijeta koji ga okružuje.

Nakon zime kad je drveće golo, životinje se griju skrivene i sve se čini kao da spava, prvi znaci dolaska toplijih dana su vjesnici proljeća (visibabe, jaglaci, ljubičice…) i rascvjetale krošnje voćaka.


To je promjena u prirodi koja je jako vidljiva i dječjem oku – danas su grane voćaka gole, sutra imaju pupove, prekosutra cvatu, a za par dana se pojave i listići.
Djeca su fascinirana tim brzim promjenama ako im na to skrenemo pozornost. S djecom možete te promjene crtati, svakih par dana ih fotografirati, o njima razgovarati.

Šetnja šumom također može biti lijepo iskustvo.
To je prava prilika da pričate koje životinje spavaju zimski san, gledate kako se šuma opet zeleni, pogledate vjesnike proljeća, čujete pjev ptica i govorite kako sada životinje imaju mlade.

Možete pričati priče i o pticama selicama: koje se to ptice vraćaju u naše krajeve, gdje su bile, pokažite djeci gnjezda i govorite kako će unutra skoro biti maleni ptići.

Svaki dan na termometru možete pratiti kako se temperatura diže. Ako je dijete starije možete raditi grafove rasta temperature.

Proljeće nudi mnoštvo lijepih motiva. Uzmite pribor za crtanje, iziđite u prirodu s djetetom i crtajte što vidite. Dijete će odlično zapaziti detalje. Razvijati će svoju kreativnost i osjećaj za estetiku. Kao dodatak će zavoliti prirodu i njene promjene.

Ako imate vrt znate koliko vam posla donosi proljeće. U te aktivnosti uključite i dijete. Zajedno orezujte, okopavajte, pljevite, posadite cvijeće. Ako imate više prostora možete posaditi jagode ili povrće. Ako je dijete starije može zapisivati dnevnik sadnje i radova. Djevojčicama će se ovo jako svidjeti.

Postoje brojne dječje pjesmice i priče na temu proljeća: Visibaba mala, Jedna vrana, Bubamarac, Cvjetna haljina jednog maslačka… Zapjevajte ih zajedno.

Proljeće je i dobro vrijeme za priče o krugu života: kako je iz jajeta nastalo pile pa kokoš pa opet jaje ili kako iz sjemenke nastaje mladica pa biljka pa opet plod.

Ugodan provod!

Related posts

Jednom sedmično jedite pistacije, orahe, bademe…

SAVJETNICI

U farmu za uzgoj goveda Hifa planira ulaganje od 25 milijuna KM

SAVJETNICI

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Leave a Comment