Prokulice – ljekovita svojstva

Malo zeleno lisnato povrće po imenu prokulice obiluje dijetalnim vlaknima, mineralima, proteinima, vitaminima i antioksidansima, a pripada porodici kupusnjača. Imaju nizak glikemijski indeks zbog čega bi trebale biti dio svakodnevne prehrane.

Odličan su izvor flavonoida, kao što su lutein, sulforafan, tiocijanati, zeaksantin i izotiocijanati. Svi ti spojevi pomažu u prevenciji raka debelog crijeva te endometrija.

Izvor su vitamina C te vitamina A i E zbog čega su odlične za zaštitu tijela od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Vitamin A je s druge strane neophodan za održavanje zdravlja očiju i kože.

Prokulice spadaju u jedan od najboljih izvora vitamina K čiji adekvatni unos može spriječiti slabljenje kongnitivnih funkcija. Imaju dobru nutritivnu vrijednost te pružaju zaštitu od gubitaka koštanog tkiva, bolesti srca, anemije i raka prostate.

Zeaksantin je vrsta karotenoida koje se apsorbira u mrežnici oka, a istraživanja pokazuju kako može pomoći zaštititi mrežnicu oka od oštećenja i spriječiti niz bolesti očiju.

Prokulice sadrže vitamine B kompleksa poput pantotenske kiseline, niacina i tiamina, a oni su neophodni za održavanje rada metabolizma. Odličan su izvor minerala poput: kalija (pomaže u kontroli krvnog tlaka i srčanog ritma), mangana, bakra, fosfora i željeza.

Kod prokulica je važno biti oprezan jer mogu sadržavati visoku razinu goitrogenakoji potiče naticanje štitnjače, a osobe koje imaju problema s radom štitnjačetrebale bi izbjegavati prokulice i konzumirati ih nakon što se prvo savjetuju s liječnikom.

Priprema prokulica

Pripremaju se na način da se prije termičke obrade prokulice dobro operu i namoče u slanoj vodi. U slanoj vodi ih je potrebno namočiti kako bi se uklonila sva jajašca insekata i kako bi se uklonile sve prljave čestice.

Svježe prokulice su itekako ukusne, a prekomjernom termičkom obradom se postiže oslobađanje izotiocijanata koji nisu štetni za zdravlje, ali su neugodnog okusa i mirisa. Prokulice se ne bi smjele kuhati više od 5 minuta.

Prokulice s tjesteninom

Odlučite li pripremiti ukusno jelo od prokulica to može biti kombinacija povrća i tjestenine.

Od sastojaka vam je potrebno:

  • 400 g prokulica
  • 500 g tjestenine
  • 2 režnja češnjaka
  • slanina
  • sol
  • maslinovo ulje

Prokulice prvo očistite i potom ih operite te ih s usitnjenim češnjakom kuhajte nekoliko minuta na pari. U međuvremenu stavite kuhati tjesteninu koju ćete kasnije pomiješati s prokulicama.

Potrebno je dodati malo soli i maslinovog ulja te sve dobro promiješati. Na kraju prepržite slaninu te ju narežite na komadiće i pomiješajte s tjesteninom.

Kada je u pitanju skladištenje savjetuje se da se kod kupnje prokulica odaberu one koje su tamno zelene, čvrste na dodir i kompaktne, a svakako treba izbjegavati prokulice koje su lagane i žute.

Svježe prokulice se mogu držati u hladnjaku do 3 dana, a prije upotrebe je potrebno ukloniti sve oštećene dijelove prokulica koje treba staviti u plastičnu vrećicu ili hladnjak.