Image default
Poslovi Njemačka

Prokockaju i popiju pa “svale” na poslodavca

Sve više radnika iz BiH posao traži u Njemačkoj. No, i u uređenoj zemlji poput Njemačke ima, nažalost, poslodavaca koji ne isplaćuju plaće i zakidaju radnike za brojna prava. Vijesti o radnicima koji su prevareni posljednjih mjeseci često su punile novinske stupce i kružile po portalima, piše Večernji list BiH.

One koji su planirali otići upozoravalo se da ne nasjedaju na prijevare i da dobro paze što potpisuju. Međutim, oni koji već dulje vrijeme žive i rade u Njemačkoj, kažu da nije baš sve tako crno, da tu postoji i druga strana priče.

Naprave štetu poslodavcu

Hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Njemačkoj Stjepan Bingula za Croexpress je iznio svoje iskustvo i viđenje problema radnika koji dolaze s ovih prostora.

Prvo, ne želim reći da među poslodavcima Hrvatima u Njemačkoj nema prevaranata, naglasio je Bingula i dodao da je, na sreću, takvih malo.

Mnogo je više radnika koji dolaze puni euforije, vjeruju da će imati velike plaće jer im je rekao prijatelj prijatelja ili stric njegove cure da su minimalne plaće 3.000 €. A kada dođu, eto jada. Poslodavac ne plaća 3.000 €, nego oko 40 posto manje. Naravno, riječ je o razlici između bruto i neto. Postoji još jedna skupina, a to su oni koji se predstavljaju kao “vrhunski meštri“.

Vrhunski kuhar, krovopokrivač i slično. A taj isti kuhar ne zna napraviti tijesto za palačinke, a krovopokrivač se boji ići na krov. Naravno, za nekoliko dana lete s posla. I onda, naravno, optužuju poslodavce da su prevaranti. Tako sam baš danas pročitao komentar jednog vlasnika restorana koji je hitno tražio kuhara. Našao je jednog koji mu je rekao da zna raditi sve. Platio mu je kartu za zrakoplov, on je došao i počeo raditi. Kad je šef ušao u kuhinju, imao je što vidjeti – “kuhar” nije znao držati ni tavu u ruci.

Uništio mu je 20 kg mesa i spalio novi stroj za ribanje zelja od 2.200 eura.

Kad mu je rekao da pokupi stvari, radnik je tvrdio da ga je prevario, naveo je Bingula.

Related posts

Posao Njemačka

SAVJETNICI

Ko je s lažnom diplomom od 50.ooo bh radnika u Njemačkoj?

SAVJETNICI

IZA EPIDEMIJE STOJE FINANSIJSKI INTERESI: “Na djelu je biološki rat sa ekonomskim ciljevima”

SAVJETNICI

Leave a Comment