Kakva je sudbina proizvodnje pilećeg i ovčijeg mesa?

Uzgajivači goveda, živine, ovaca i koza u manjem entitetu proizveli su lani 94.278 tona mesa, a ukupna vrijednost proizvodnje premašila je 530 miliona maraka.

Uzgajivači goveda, živine, ovaca, koza i dr. u manjem entitetu proizveli su lani 94.278 tona mesa, a ukupna vrijednost proizvodnje premašila je 530 miliona maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede manjeg entiteta ističu da proizvodnju goveđeg mesa iz godine u godinu karakteriše rast broja uzgajivača sa 1.000 i više grla u tovu koji su mahom orijentisani ka stranim tržištima.

Vrijednost proizvedenog goveđeg mesa lani je iznosila 158,67 miliona KM, a u ekspanziji je uzgoj goveda u sistemu krava-tele, što je ekonomična alternativa gazdinstvima koja nemaju tehnološke kapacitete za proizvodnju mlijeka u skladu sa standardima Evropske unije“, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

                     Porasla proizvodnja pilećeg i ovčijeg mesa

Ističu da brojlersku proizvodnju karakteriše povećanje proizvodnje živinskog mesa zbog pristupačnih cijena.

Domaći živinari lani su proizveli meso u vrijednosti od 106,81 milion KM, a u narednom periodu dodatni impuls povećanju obima proizvodnje može biti u odobrenom izvozu piletine na tržište EU“, kažu su ministarstvu.

Prema njihovim analizama, u porastu je i proizvodnja ovčijeg mesa zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima tokom zimskog perioda te dobrom odnosu ponude i potražnje na tržištu uz malu konkurenciju iz uvoza.

Naše stručne službe nastoje kroz Program uzgoja ovaca i druge mjere da dodatno intenziviraju ovu granu stočarstva, naročito u pravcu uvođenja produktivnijih rasa, unapređenju zdravstvene zaštite, standardizacije i finalizacije proizvoda“, rekli su u ministarstvu i naglasili da je lani proizvodnja ovčijeg mesa bila vrijedna 57,51 milion KM.

Firma “ZP komerc” iz Bijeljine godišnje uzgoji 5.000 junadi, utovljena goveda uglavnom izvoze u Liban i Tursku.

Stalno povećavamo proizvodnju. Tržište je široko i da udvostručimo proizvodnju, imamo kome prodati robu“, rekao je vlasnik ove firme Ljubiša Rosić.

                 Teško konkurirati sa EU proizvođačima

Na farmama firme “Gold-MG” iz Donjih Žabara godišnje se utovi 3.000 junadi.

Iako povećavamo proizvodne kapacitete, profit je sve manji zbog otvorenih granica. Naša poljoprivreda polako posustaje u borbi sa proizvođačima iz zemalja EU jer oni imaju po nekoliko puta veće podsticaje“, rekao je vlasnik firme “Gold-MG” Goran Mitrović.

Denis Galić iz sela Pervan kod Banjaluke proizvodnjom mesa se bavi u sistemu krava-tele.

Trenutno imam 60 steonih krava koje sam uvezao iz Poljske. Sva telad idu u tov, a krave nastavljaju reprodukciju. Planiram da kupim još 150 goveda“, rekao je Galić.