Problem sa Samsungom Galaxy Notea 7

Tokom zvanične Samsungove istrage o uzroku problema smartphonea Galaxy Note 7 je utvrđeno da se radi o pogrešnoj veličini baterije i greškama u proizvodnji, piše The Wall Street Journal.

Uzrok problema Samsungovog Galaxy Notea 7 su pogrešna veličina baterije i greške u proizvodnji Kompanija će tokom vikenda objaviti zvanično saopćenje, ali je WSJ objavio rezultate istrage ranije. Samsung je unajmio tri nezavisne firme za analizu kontrole kvaliteta i lanca dobavljača, koje su ustanovile da se radi o dva problema.

Prvi problem je baterija koju je proizvela kompanija Samsung SDI. Ove baterije se ne uklapaju u smartphone pravilno, što je dovelo do pregrijavanja, a u nekim slučajevima do zapaljenja i eksplozija. Potom se Samsung okrenuo kompaniji Amperex Technology iz Hong Konga, a zbog žurbe da se naprave dovoljne zalihe Notea 7, došlo je do drugog problema, odnosno grešaka u proizvodnji.

Galaxy Note 7 je povučen iz prodaje 2. septembra prošle godine, a proizvodnja je prekinuta 11. oktobra kada je ustanovljeno da se problem javlja i u slučaju zamjenskih uređaja.