Image default
Arhiva

Priznanje Palestine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) oštro je danas kritikovao Izrael na otvaranju samita muslimanskih zemlja u Istanbulu, označivši ga kao “terorističku državu”.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) rekao je da je cijeli svijet protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, ocijenivši da je ta odluka “najveći zločin” i najavio da će Jerusalem uvek biti glavni grad Palestine.

Turska je danas domaćin vanrednog samita Organizacije islamske saradnje koja broji 57 zemalja, sazvanog povodom odluke SAD da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, potez koji je kritikovan širom svijeta, a koji je jedino Izrael pozdravio.

Očekuje se da se na samitu utvrdi jedinstven stav arapskih i drugih muslimanskih zemalja.

Erdoan je u svom govoru ocijenio da je Jerusalem “crvena linija” za muslimane i da oni neće prihvatiti nikakvu agresiju na svoja svetilišta, prenio je AP.

Također je rekao da je istočni Jerusalem glavni grad buduće palestinske države i pozvao zemlje koje još nisu priznale Palestinu da to učine.

Smatra da bi proces da se “uključi Palestina u međunarodne sporazume i institucije tebalo ubrzati”.

Odluku Vašingtona o priznanju Jerusalema kao samo izraelskog glavnog grada on smatra nagradom za “terorističke akte” Izraela.

– Apelujem na zemlje koje poštuju međunarodne zakone i pravo da priznaju okupirani Jerusalem kao glavni grad Palestine – kazao je Erdoan navodi avaz ba .

Ukupno 154 francuska zastupnika i senatora iz svih političkih stranaka zahtijeva od predsjednika Francoisa Hollandea priznavanje Palestine.

“Francuska mora pokazati spremnost da se pomakne s mrtve točke oko tog sukoba svečanom objavom, u ime neotuđiva prava na samoodređivanje, da palestinski narod ima pravo dobiti državu. Radi se o poštivanju međunarodnog prava i sigurnosti Izraela”, napisali su zastupnici šefu države u pismu koje su u nedjelju objavili francuski mediji.al jezeera

Slovenska Vlada i dalje razmatra mogućnost priznanja Palestine, ali bi se na taj čin eventualno mogla odlučiti koordinirano, s više drugih država članica Europske unije, potvrdio je u slovenskom Parlamentu ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Source: Al Jazeera News

 

Related posts

Camp Nou: Zastava s ljiljanima

SAVJETNICI

Naše gore list : Ajla i Zlatan Akšamija

SAVJETNICI

Subašić: PSG? Nema Zlatana, nema ni zabave

SAVJETNICI

Leave a Comment