Image default
Arhiva

Prirodni lijekovi protiv glavobolje

Migrena kao najčešća vrsta glavobolje muči veliki postotak ljudi mlađe i srednje dobi. Zato smo se mi prihvatili nimalo laganog zadatka i istražili koji prirodni lijekovi zaista pomažu kod glavobolje, a koji ne. Donosimo listu onih koji djeluju. Krenimo redom.

1 – AROMATERAPIJA

Aromaterapija (alternativna grana medicine koja koristi ljekovita svojstva eteričnih ulja) je sigurno jedan od najefikasnijih prirodnih odgovora na glavobolju. Sljedeće biljke i njihova eterična ulja rješavaju vas glavobolje:
Pepermint,
Lavanda
Eukaliptus
Kamilica

Eterična ulja možete miješati međusobno, a možete ih koristiti i zasebno (samo pepermint, samo lavanda…). Eksperimentiranjem ćete saznati koji miris za vas najbolje djeluje.

Gdje kupiti eterično ulje?

Postoje proizvođači eteričnih ulja koji prodaju loša, nekvalitetna ulja ili čak ulja kojima su dodani umjetni mirisi. Ne možemo vam reći koji proizvođači prodaju kvalitetna ulja, ali možemo vam reći da jeftina eterična ulja najčešće nisu kvalitetna pa vam predlažemo da ne štedite kod kupnje ulja jer razlike su velike. Uglavnom u trgovini mješovite robe završavaju manje kvalitetna eterična ulja. Postoje specijalizirane trgovine eteričnih ulja koja paze na kvalitetu eteričnih ulja.

Isprobajte…

Stavite 5 kapi eteričnog ulja u 1 dCl tople vode. U otopinu umočite mekanu krpicu (ili maramicu) te namočenu krpicu stavite na glavu ili čelo.

2 – FIZIČKA AKTIVNOST

Poznato je da fizička aktivnost umanjuje bol zahvaljujući lučenju hormona endorfina. Manje je poznato da je fizička aktivnost još efikasnija u umanjenju boli ako je ta bol uzrokovana migrenom. Lagana šetnja znatno će umanjiti vašu glavobolju. Samo hrabro, čak i kad vas boli glava prošećite. Osjetit ćete poboljšanje. Samo vodite računa o tome da ne pretjerujete jer ako se oznojite i umorite možete postići suprotan efekt, još goru glavobolju.

Isprobajte…

polusatnu šetnju svaki dan kao preventivno rješenje i kratku šetnju na svježem zraku kada osjetite napadaj migrene (šetanje u zatvorenom prostoru, oko stola u dnevnom boravku, se ne računa). Ako imate planinu u blizini, onda isprobajte planinarenje.

3 – MASAŽA

Kada ste već kupili eterična ulja da isprobate naš prvi savjet, evo vam još jedan odličan način kako da ih iskoristite, u masaži. Masaža opušta i stimulira, ali najvažniji element masaže je dodir. Dodir može izliječiti i puno teža stanja od migrene.

Isprobajte (sa ili bez eteričnih ulja)…

Neka vam netko prstima pritišće točke na glavi. Pritisak traje par sekundi, nakon njega slijedi pauza od par sekundi pa ponovno pritisak. Dodir će ublažiti glavobolju. Naravno, temeljita masaža glave i vrata još je bolje rješenje. Ukoliko nemate nekoga pri ruci da vas masira glavu si možete masirati i sami. Upotrijebite palac i kažiprst, stisnite glavu u dvije točke i držite tako par sekundi pa popustite pritisak.

Masaža stopala također može znatno ublažiti glavobolju, isprobajte.

4 – TOPLO I HLADNO

Promjena temperature na površini tijela dovodi i do drugih promjena. Ukoliko vas muči glavobolja, kratkotrajna promjena temperature može ju zaustaviti. Ukoliko vas ne boli glava, nije nemoguće da će vas zbog promjene temperature početi boljeti, čisto da znate. Nekim osobama za ublažavanje migrene pomaže hladan tuš, a nekima topli tuš.

Trebate isprobati i dokučiti što vama pomaže, samo vas molimo da izbjegavajte ekstreme, ne tuširajte se u ledenoj niti u pre vrućoj vodi, barem ne za početak. Mnogima pomaže zamotati glavu u hladan ručnik. Isto tako mnogima pomaže umakanje ruku u toplu vodu (nemojte samo reći da vas tjeramo da perete suđe).

5 – NEKE DOBRE NAVIKE

Glavobolja može imati puno uzroka, vjerojatno više od bilo kojeg drugog simptoma. Sve što vam se u životu događa može uzrokovati glavobolju. Zato i je tako teško naći dobar lijek za glavobolju jer svaka glavobolja može imati drugi uzrok.
Buđenje u isto vrijeme svaki dan – Odlazak u krevet i jutarnje buđenje trebaju biti u isto vrijeme svaki dan. Neredovito spavanje, jedan dan više, pa par dana manje, a za vikend skoro uopće (ili suprotno, prespavati cijeli vikend), gotovo sigurno će dovesti do glavobolje. Zato je i uveden termin “vikend glavobolja” jer osobe koje se preko tjedna dižu rano, a onda za vikend dugo spavaju, pate od migrene.
Umjereni unos kofeina – Kava ublažava glavobolju, ali ako ste se navikli na kavu onda će njezin nedostatak uzrokovati glavobolju. Pijte do dvije kave dnevno, ne više. Opširnije » kava
Lagana i nemasna hrana – Masna i teška hrana još je jedan okidač glavobolje.

6- VODA

Jeste li znali da je dehidracija jedan od češćih uzroka glavobolje? Trenutak kada osjetimo žeđ može značiti da smo već dehidrirani. Zato treba piti oko 2 litre vode dnevno.

Related posts

Romi mijenjaju imena da bi dobili posao ili kredit

Tinta za tetoviranje uzrokuje rak

SARAJEVO NA LISTI DESET NAJLJEPŠIH SVJETSKIH GRADOVA

Leave a Comment