Image default
Arhiva

Prirodni lijek protiv prhuti

Jeste li primijetili prhut svaki put kad bi se češljali? Ne radi se o ozbiljnom zdravstvenom problemu, ali je u pitanju neugodna pojava koje bi se sigurno što prije htjeli riješiti. U nastavku slijedi najbolji prirodni lijek protiv prhuti.

Zbog čega nastaje prhut? Jedan od uobičajenih procesa je ljuštenje vanjskih slojeva mrtve kože. Dogodi li se da spomenute stanice u obliku mrvica krenu padati velikom brzinom, to znači da ste dobili prhut.

Postoji više razloga zbog čega dolazi do pojave bijelih mrvica na glavi, a jedan od njih je i stres. Upravo je ovo samo jedan od primjera zašto je važno znati kako se riješiti stresa i pritom smanjiti negativan učinak koji ima ne samo na zdravlje, nego i na vanjski izgled.

Drugi razlog može biti pojačana aktivnost žlijezda lojnica te seboroični dermatitis (promjena na koži obilježena svrbežom i ljuskama). Dokazano je da perut može nastati kao posljedica gljivice Pityrosporum koja se ne hrani kožnim uljem, a što objašnjava razlog zbog čega su osobe masnijeg tjemena sklonije pojavi peruti.

Prirodni lijek protiv prhuti

Sigurno ste mogli čuti za biljku poznatiju kao kanadska žutika. Ona sadrži berberin koji ima jaka protugljivična i protubakterijska svojstva. Potrebno je napraviti otopinu za ispiranje, a to je moguće tako što ćete 3 male žlice usitnjenog korijena preliti šalicom vruće vode. Ostavite ga da se namače u vodi te procijedite i pričekajte dok se ne ohladi.

Smjesu možete upotrijebiti kao otopinu s kojom ćete isprati kosu nakon pranja šamponom ili bilo kad u danu. Ako ne uspijete pronaći kanadsku žutiku, pomoći će i par kapi tinkture žutike koje ćete dodati u šampon.

Ako želite znati kako imati lijepu i zdravu kosu pomoći će i smjesa od ružmarina, budući da kao i kanadska žutika uništava bakterije i gljivice. Da bi mogli napraviti smjesu potrebno je 1 šalicu vruće vode preliti preko 2 male žlice usitnjenog ružmarina.

Ostavite smjesu nekoliko minuta i nakon toga ju procijedite. Tekućinu treba koristiti samo jednom dnevno, a ako primijetite da izaziva crvenilo na koži, bilo bi bolje pokušati s nekom drugom namirnicom.

Jabučni ocat je još jedna namirnica s kojom možete pokušati ako se želite riješiti prhuti. Odličan je jer uništava bakterije i gljivice. Treba promiješati manji dio vode s manjim djelom jabučnog octa te nanijeti na kosu nakon što ju operete šamponom.

Možda će nekome ova metoda biti odbojna, ali unatoč mirisu možete pokušati i s jogurtom. Savjetuje se da cijelo tjeme namažete jogurtom te ostavite da djeluje do 30 minuta i isperete. Jogurt je odličan lijek protiv peruti jer sadrži dobre bakterije koje pomažu kontrolirati gljivice. Odlučite se za jednu od namirnica i uživajte u pogledu na lijepe i čiste vlasi.

Related posts

Biometerološka prognoza

Stanje na cestama

Ukoliko masirate OVU tačku na vašem dlanu vaše tijelo će osjetiti olakašnje!

Leave a Comment