Image default
Arhiva

Priprema zimnice: Napravi svoj domaći ajvar

Vrijeme spremanja zimnica još nije gotovo, a ako do sada niste odlučili hoćete li ju spravljati, krajnje je vrijeme da se odlučite što ćete spremiti ove godine. Ne kaže se bez veze – domaće je domaće. Najfinija je upravo zimnica koju smo sami spremili od domaćeg povrća bez štetnih aditiva i konzervansa.

Kao što i sami već do sada znate, načina spravljanja zimnice ima bezbroj, no kada pogledate malo bolje, sve su to više ili manje varijacije na temu. Odnosno hoćete li dodati nešto više ili manje šećera, octa, vode, te začina…

Što se tiče kiseljenja povrća i spremanja marmelade, te smo teme već obradili. Ovog put donosimo recepte za ajvar, đuveč, kečap i koncentrat rajčicu.

AJVAR

3 kg crvenih paprika
2 patlidžana
6 žlica octa
3 dl ulja
8 dkg soli

Paprike moraju biti mesnate. I paprike i patlidžani peku se u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Kada su požutjeli izvade se iz pećnice, stave u posudu i pokriju te tako neko vrijeme pare. Nakon desetak minuta ogule se, očiste od sjemenki i peteljki te samelju u stroju za mljevenje mesa.
Nakon toga mljevena smjesa stavlja se u veću posudu i peče uz dodatak octa, ulja i soli. Gotov ajvar sipa se u čiste vruće staklenke (kako ne bi puknule kada ih punite vrelim ajvarom).

Punite u čiste, sterilizirane, vruće flašice do vrha, sa žlicom ili štapićem dobro popikajte sve u flašici kako se ne bi stvorili džepovi sa zrakom. Zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Tako neka stoje oko 5 minuta, preokrenite ih i zamotajte u deku da se postepeno ohlade.

Related posts

Novi gol sjajnog Muhameda Bešića

Najskuplja radna snaga u Danskoj, najjeftinija u Bugarskoj

Koze u BiH: Privatni biznis i perspektiva opstanka mladih

Leave a Comment