Image default
Arhiva

Prije 23 godine prokopan je Sarajevski ratni tunel: Tunel koji je promijenio tok rata

Na današnji dan, prije 23 godine prokopan je i pušten u funkciju Sarajevski ratni tunel ili “Tunel D-B” koji je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas brojnih života pod vatrenim obručom agresorske artiljerije.

Uslijed blokade grada, u svakom smislu, i nedostatka materijalnih sredstava, brojni građani Sarajeva tokom 1993. godine udruženo su krenuli u prokopavanje tunela, a njegov podzemni put, ispod aerodromske piste, povezao je dvije teritorije koje je držala Armija Republike BiH, Dobrinju i Butmir.

Tunel je, vođen građanskom i političkom inicijativom, dovršen i otvoren 30. jula 1993. godine te je sa svojih 720 metara dužine i 1,5 metara visine tokom više od dvije godine bio put kojim je dnevno prolazilo više hiljada ljudi, velike količine namirnica, roba i svega potrebnog za preživljavanje stanovnika bh. prijestolnice u ratnom okruženju na pragu 21. stoljeća.

Značaj tunela koji je bio svojevrsna tajna za Sarajlije u to vrijeme, opisan je u brojnim svjetskim medijima,piše Anadolu Agency (AA).

Da je upravo izgradnja tunela promijenila sudbine stanovnika grada, ali i odredila tok rata, istakao je Suad Zijadić, pomoćnik direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo u okviru kojeg djeluje sadašnji Tunel.

-Danas slavimo na neki način rođendan izuzetno važnog projekta, možda i najvažnijeg projekta urađenog u ratu. Kolika je njegova važnost mogu znati samo oni koji su osjetili sve blagodati tunela. Izgradnja tunela je promijenila tok rata i odredila historiju BiH – naglasio je Zijadić.

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo naglasio je da su građani BiH prokopavanjem ratnog tunela “pokazali svijetu i truloj Evropi da su uspjeli kao narod i da će uvijek uspjeti”.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od puštanja tunela u promet, pred nekoliko desetina građana Sarajeva, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memiće, dogradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom, bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i drugima, prikazan je dokumentarni film “Sarajevski ratni tunel – ključ grada, kapija Bosne”.

Kroz potresnu priču opsade Sarajeva prikazana su svjedočanstva sudionika, odnosno kopača i projektanata Sarajevskog ratnog tunela. Upriličena je i izložba ratnih zastava Armije Republike BiH.

Budući da je Tunel 1996. godine pretvoren u muzejski kompleks, njega svakodnevno posjećuju brojne turističke grupe. Većina njih iz kompleksa ratnog tunela iz Sarajeva odlazi s velikim saznanjima o ratnim stradanjima Sarajlija, ali i njihovom hrabrom otporu, ističe Dina Memić, kustosica Spomeničkog kompleksa.

-Jučer su se navršile 23 godine otkako je u 20 sati i 50 minuta prokopan objekat D-B, danas obilježavamo tu godišnjicu koja je zasigurno jedna od najznačajnijih u modernoj povijesti BiH i povijesti grada. Spomenički kompleks tunela jedan je od najposjećenijih kulturno-historijskih destanacija u regionu.

Ostvaruje preko 100.000 posjeta godišnje, a reakcije su raznolike: od oduševljenja, suza, pogotovo ako su u pitanju domaći posjetioci – ovo mjesto u njima izaziva posebne emocije i posebna sjećanja – naglasila je Memić za Anadolu Agency (AA).

izvor : Anadolu Agency

Related posts

Sretna Nova 1438 H.G.

Kako protiv krpelja, kako da se zaštitim za 1.maj ?

Da li gusul zamjenjuje abdest?

Leave a Comment