Previše Facebook prijatelja izaziva stres kod tinejdžera

Istraživanje Univerziteta u Montrealu , pokazalo je da više od 300 prijatelja na društvenoj mreži značajno povećava razine kortizola (hormona stresa) kod adolescenata. …

Uticaj previše prijatelja na Facebooku tijekom adolescencije može varirati, od dobivanja podrške do stvaranja raznih pritisaka.

Tim naučnika je proučavao 88 tinejdžera u rasponu od 12 do 17 godina.

Sudionici su se izjasnili o učestalosti korištenja Facebooka i broju prijatelja na društvenoj mreži. Naučnici su također prikupili uzorke kortizola od tinejdžera (četiri puta dnevno tokom tri dana).

“Uspjeli smo pokazati da adolescenti s 300 Facebook prijatelja imaju višu razinu kortizola, stoga možete zamisliti pod kojim su stresom oni koji imaju 1000 ili 2000 prijatelja na Facebooku“, rekla je profesorica Sonia Lupien, koja je vodila studiju.

Tim je priznao da razina stresa nije u povišena samo zbog Facebooka. Postoji niz uzroka koji mogu utjicati na razinu kortizola, ali Facebook i dalje uvelike izaziva stres.

Ovi rezultati mogli bi imati dugoročno negativne učinke na pogođene mlade ljude. Stalno povišene razine kortizola mogu uzrokovati smanjivanje broja novih moždanih stanica, što zatim utječe na koncentraciju, donošenje odluka i socijalnu interakciju.

S druge strane, studija je također pokazala da oni tinejdžeri koji su podržavali prijatelje „lajkanjem“ ili komentiranjem njihovih objava su imali smanjenu razinu kortizola.

Ovo istraživanje je dio područja Facebook cyberpsihologije – proučavanja kako društvena mreža utječe na ljudsko ponašanje i blagostanje.