Image default
Arhiva

Pretjerana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj

Posljednje istraživanje pokazalo je da uživanje u trošenju novca na internetu može dovesti do nepotrebnog gomilanja stvari, upadanja u dugove, kao i do gubitka samokontrole te do čestih svađa s dragim osobama.

“Stvarno je vrijeme da se pretjerana kupovina na internetu prepozna kao opasnost za mentalno zdravlje i kao mentalni poremećaj te da se ljudi educiraju o svim negativnim aspektima”, rekla je doktorica i psihoterapeutkinja Astrid Müller.

U istraživanju koje je provela sa svojim timom obuhvatila je 122 pacijenta te su došli do zaključka kako ovisnici o kupovini preko interneta češće oboljevaju od depresije i anksioznosti. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu Comprehensive Psychiatry, a stručnjaci se nadaju da će njihov rad potaknuti i druge na istraživanje ovog područja.

Također, imaju objašnjenje zašto sve češće dolazi do ove pojave.

“Do impulzivne kupovine dolazi zbog vanjskih faktora kao što su rasprodaje ili lijepe reklame”, pojasnila je savjetnica za finansije Carrie Rattle.

Osim toga, privlači ih i sve veći broj internetskih trgovina, sve dostupnije aplikacije koje olakšavaju kupovinu, kao i dostava na kućna vrata. Zbog svega toga, tvrde stručnjaci, raste i broj mladih koji postaju ovisni.

Related posts

Što je to domena?

Novosti iz medrese “Osman ef. Redžović”

Za današnji ručak preporučujemo: Pileći paprikaš sa krompirom

Leave a Comment