Prestanite vaspitati tuđu djecu

Teško je izbjeći poriv da reagujete kad vidite da drugo dijete maltretira vaše, a posebno je nezgodno ako je riječ o mališanu vašeg prijatelja. Pedagozi kažu da, kad su tuđa djeca u pitanju, postoje dva osnovna pravila: prvo, nikad ne govorite drugim roditeljima kako da odgajaju svoje dijete, i drugo, nikad ne disciplinujte tuđe dijete.

To, ipak, ne znači da ne možete da zaštitite svog nasljednika. Kad je riječ o djeci do tri godine, prirodno je da pokušavaju da ispituju granice sa okolinom i vršnjacima, pa se kontrolirajte kad poželite da kaznite mališana koji je udario vaše dijete. Ako biste to uradili, napravili biste problem, jer mada su mali, dovoljno znaju, pa će iz inata početi da rade ono što vide da vas nervira.

Umjesto toga, posmatrajte mališane dok se igraju kako biste mogli da reagirate prije nego što problem nastane. Kad vidite da konflikt samo što se nije desio, prekinite ga tako što ćete djeci skrenuti pažnju, glasno se igrajući  nekom igračkom ili pjesmom. Kada drugi mališan uradi nešto lijepo, obavezno ga pohvalite, jer djeca tako uče. Također, možete predložiti da se “nestašno društvance” igra na nekom drugom mjestu.

Mališani su skloniji agresivnosti u malim prostorima, poput stanova, pa kad možete, gledajte da ih “preselite” u veće, naprimjer parkove i igrališta..