Image default
SportZanimljivo

Preskakanjem konopca riješite se neželjenih kilograma

Preskakanje konopca jedna je od najjednostavnijih i najučinkovitijih vježbi pomoću koje možete unaprijediti kondiciju i izgubiti neželjene kilograme. Uz pravilno izvođenje i adekvatan odabir opreme možete poboljšati kako fizičko tako i mentalno zdravlje.

Pored činjenice da ovu vježbu možete obavljati gotovo bilo gdje, a da u konopac ne uložite mnogo novca, ona nudi nebrojene zdravstvene prednosti. Osim što vam pomaže u poboljšanju brzine, koordinacije i okretnosti, “to je najbolji kardio trening koji ste mogli tražiti”, prenosi Washington Post.

Također, još jedna prednost koju donosi preskakanje konopca jeste činjenica da gradi gustoću kostiju i sprječava osteoporozu. Potezi zahtijevaju duboku koncentraciju zbog čega se smatra i “pokretnom meditacijom” te pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Pristalice ovog načina treninga kažu da je rizik od povreda manji nego kod trčanja.

Kada je u pitanju sam trening početnici bi se trebali fokusirati na razvoj koordinacije i izdržljivosti kako bi skakali pet do 10 minuta bez spoticanja. U pravilu treba započeti sa sesijama koje nisu duže od 10 minuta (uključujući vrijeme provedeno u hvatanju daha i spoticanju).

Fitness treneri preporučuju preskakanje u početku dva do tri puta sedmično i povećavanje trajanja treninga za najviše 10 posto svakih 7 do 15 dana. Vaših prvih nekoliko treninga moglo bi biti jednostavno poput postavljanja štoperice na pet minuta i izmjenjivanja 20 sekundi skakanja s 20 sekundi odmora.

Kako vaše vještine napreduju, možete eksperimentirati sa skakanjem na samo jednoj nozi ili jednostavnim tapkanjem. Ostali potezi koje možete isprobati uključuju bočne skokove, skokove unatrag i križne rotacije konopca.

Treneri ističu da je za vašu sigurnost od izuzetne važnosti započeti laganim intenzitetom kako bi se izbjegle povrede. Također, prilikom izvođenja bitno je da nadlaktice budu “zalijepljene za prsni koš”, savijajući laktove na oko 45 stepeni i dopuštajući da veći dio pokreta dolazi iz vaših zglobova. Stručnjaci predlažu da skačete najviše centimetar od tla.

Još jedan bitan faktor jeste odabir patika s adekvatnom postavom, a kako bi mogućnost povreda smanjili na minimum bitno je pronaći i optimalnu ravnu i čvrstu površinu – ali ne previše tvrdu.

Treneri upozoravaju da uvijek izbjegavate travu kao podlogu jer ona pruža dodatni otpor konopcu dok vam se vrti pod nogama. Ako nemate pristup dobroj podlozi, stručnjaci predlažu kupovinu prostirke zajedno s užetom. Lagani su i lako se prenose, a možete ih postaviti na bilo koju ravnu površinu i skakati uz odgovarajuću apsorpciju udara.

KLIX

Related posts

Ajdin Hasić: Bešiktaš ili Fenerbahče

Kako najbolje zaštititi (zikrom) djecu?

Kardio trening prije ili nakon treninga

Leave a Comment