Image default
Arhiva

Prepoznaj simptome srčanog udara

Srce je odgovorno za pumpanje krvi bogate kiseonikom u ostatak tijela , tako stvarajući potrebnu energiju da tijelo funkcioniše. Srčani udar se javlja jer oštećeno srce ne može da pumpa ispravno.

Za potal pravisavjeti.info piše: Bejana Purišević studentica Medicinskog fakulteta
1. Tjeskoba
Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.
2. Neugoda u prsima
Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo.
3. Kašalj
Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.
4. Umor
Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara.
5. Mučnina i gubitak apetita
Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar.
6. Bol u drugim dijelovima tijelo
U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.
7. Brzi i nepravilan puls
Ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti!
8. Znojenje
Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.
9. Oticanje
Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.
10. Slabost
Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta.

Za potal pravisavjeti.info piše: Bejana Purišević studentica Medicinskog fakulteta

Napomena: Portal pravisavjeti.info nudi Vam mogućnost da postavite pitanja našim urednicima i autorima iz svih oblasti o kojima pišemo, na e-mail: [email protected]

PREUZIMANJE SADRŽAJA JE DOZVOLJENO UZ OBAVEZNO NAVOĐENJE AUTORA TEKSTA I PORTALA KAO IZVOZA!

 

 

Related posts

Niske temperature pogoduju formiranju poledice na većini puteva

SAVJETNICI

Arbitri u VAR sobi koristili komad papira kako bi procijenili da li je bio ofsajd

SAVJETNICI

Anonimni donator iz Bihaća darovao porodilju migranticu

SAVJETNICI

Leave a Comment