Image default
Zdravlje

Prehrana za dijabetičare ne mora biti jednolična i neukusna

Dijabetes, u narodu poznat i kao šećerna bolest, zasad je neizlječivi poremećaj metabolizma zbog kojeg stanice ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on nije djelotvoran. Inzulin je hormon koji regulira količinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iako je prvi korak u sprečavanju komplikacija ovog poremećaja izbjegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promijeniti način prehrane.

Važno je znati šta jesti, ali i kada jesti. Savjet je da prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno. Ne preskačite doručak. Jedite svaki dan u isto vrijeme. Svaki dan pojedite barem pet jedinica voća i povrća. Izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno. Pijte mnogo vode. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Tako se kao hrana preporučuje grah koji je bogat vlaknima koji pomažu da se osjećate siti, stabilizira šećer u krvi, pa čak i snižavaju holesterol. Dobar je izvor kalcija i minerala. Ječam je jedna od najzdravijih žitarica, koju vjerojatno ne jedete. Zahvaljujući obilju vlakana, ječam može pomoći stabilizirati šećer u krvi. Bobičasto voće nazivaju prirodnim bombonama, ali za razliku od slatkiša, bogato je vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Šoljica kupina sadrži 7,6 grama vlakana, a borovnica 3,5 grama. Može ponekad i komadić crne čokolade.

Da ne zaboravimo i lan koji je najpoznatiji kao izvor vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), koje tijelo pretvara u omega 3 masne kiseline EPA i DHA. U nekoliko velikih studija, istraživači su otkrili povezanost između povećanog unosa alfa-linolenske kiseline i smanjenim šansama za oboljenje od od bolesti srca i srčanog udara. Lan pomaže u snižavanju kolesterola i šećera u krvi.

Related posts

Seboroični dermatitis – uzroci i liječenje

Tarik Kaljanac: Između ostalog za moj uspjeh su kriva jaja Japanske prepelice

EU će zatvoriti granice za građane BiH!?

Leave a Comment