Prehlada i gripa

Ne možemo promijeniti vremenske uslove, ali možemo ojačati svoje tijelo u borbi protiv depresije i bolesti koje nas očekuju.  Prehlada i gripa, kašalj, cirkulacija, hunjavica i potištenost.

Prehlada i gripa

Virusi su svuda oko nas i jak imunološki sistem će lahko pobijediti u borbi protiv virusa. Bijele krvne stanice imaju sposobnost prepoznavanja i uništavanja bakterija i virusa prije nego što počnu štetno dijelovati na naš organizam. Našem tijelu treba dati stratešku prednost u borbi protiv bakterija i virusa, odnosno omogućiti mu slijedeće:

Odmor – omogućite svom tijelu dovoljno odmora i sna. Osam sati sna, osam sati rada i osam sati odmora.

Tečnost – topli biljni čajevi sa medom.

Smijeh – poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema.

Vitamin C – topla jela od povrća, svježe ili lagano kuhano voće, salata od kupusa.

Fizička aktivnost – lagana fizička aktivnost, minimalno 30 minuta u toku dana i u toploj prostoriji.

Kašalj

Podražaj na kašalj nastaje u živčanim završecima epitela sluznice disajnih puteva, a mogu ga izazvati razni vanjski nadražaji, nagomilavanje bronhijalnog sekreta ili patološki proces lokaliziran na stjenci disajnih puteva. Imamo dvije vrste kašlja i to produktivni i suhi kašalj. Postojanje sekreta karakteristika je produktivnog kašlja i vrlo važno je izbaciti ga iz disajnih puteva jer otežava disanje, može dovesti do nadražaja želuca, izazvati povraćanje i dobra je podloga za razvoj mikroorganizama i kompikacije osnovne bolesti. Iscrpljujući i nekoristan suhi kašalj je posljedica iritiranog tkiva u grlu. Predstavlja napor i izaziva bolove u prsnom košu i treba ga smiriti. Vlaženje grla je korisno i to toplim čajevima s medom i limunom. Liječenje produktivnog kašlja vršimo razrjeđivanjem sekreta i njegovog izbacivanja, dok kod suhog kašalja smirujemo podražaje. Zanimljiv podatak je da vrijednost brzine izlaska vazduha prilikom kašlja iznosi 540 km/h.

Cirkulacija

Lagano i redovno vježbanje kojim tjeramo krv da brže kola našim žilama. Ujedno spriječavamo da naše noge i ruke promrznu i postanu osjetljive i sklone ozljedama i oštećenjima kože. Pored vježbanja za najbolje učinke treba konzumirati tople biljne čajeve i nositi udobne cipele, jer tijesne cipele spriječavaju dobru cirkulaciju.

Hunjavica

Sluz ima važnu ulogu u našem organizmu jer zadržava mikrobe i podmazuje sluznicu disajnih puteva. Kada izmakne kontroli treba izbjegavati mliječne proizvode i jesti hranu bogatu cinkom za jačanje imuniteta.

Potištenost

Ako znate da ste skloni tmurnim raspoloženjima planirajte kretanje i vježbanje. Izađite na vazduh jer svjetlo stimuliše rad hipofize i pomaže da se osjećate bolje. Blago vježbanje dobro je za protok krvi kroz mozak i dokazano djeluje na dobro raspoloženje. Za vrijeme hladnijih dana gledanje filmova koji vas nasmijavaju, čitanje knjiga koje vas vesele i izbjegavanje depresivnog društva takođe djeluje na dobro raspoloženje.