Prebacivanje podataka sa uništenog pametnog telefona na računalo

Puknuto staklo na mobitelu je nažalost sve češća pojava. Ako se to isto dogodilo i vama i ako umjesto vašeg dragog ‘pametnog’ ljubimca sada imate samo uređaj sa razbijenim staklom, dobra stvar jest što još uvijek nije baš sve gotovo.

U nastavku ćemo napisati savjete za koje smatramo da će mnogim korisnicima itekako poslužiti, a odnose se na prebacivanje podataka sa uništenog pametnog telefona na računalo.

 

Kako vratiti podatke u slučaju da je razbijen ekran na mobitelu, no još uvijek radi

Ako ste razbili touch-screen, no zaslon još uvijek koliko-toliko radi (na njemu se još uvijek donekle mogu vidjeti ikone i ”stvari”) ovaj problem se donekle može popraviti USB-On-The-Go i mišem koji će biti spojen na mobitel.

USB OTG omogućava spajanje mobilnih uređaja na druge uređaje, što u biti znači da velika većina novijih Android uređaja (pod uvjetom da imaju USB OTG podršku) imaju mini-USB utor putem kojeg se može spojiti miš koji ima utičnicu koja će odgovarati. USB OTG će ovo dvoje spojiti bez ikakvih problema.

Nakon što ste uspješno spojili miš, moći ćete otključati vaš uređaj bez obzira imate li i znate li lozinku, PIN ili uzorak. Nakon što ste otključali mobitel, možete ga spojiti sa vašim računalom nakon čega možete prebaciti datoteke ili na microSD ili izravno na vaše računalo.

 

puknuti ekran na mobitelu

 

Kako otključati mobitel kada je razbijen ekran na mobitelu

Na svu sreću postoji i nekoliko rješenja za ovaj dosta nezgodan problem. No imajte na umu da iako recimo da postoje rješenja za ovaj problem, stvar je u tome da ćete prije ili kasnije ipak trebati popraviti vaš display, tako da se radi samo o privremenom rješenju.

Najjednostavniji način je opet korištenje računala. Idite na internetsku stranicu ”Android Device Manager” i ondje se ulogirajte koristeći vaš Google račun. Ako vaš uređaj ima omogućen i uključen GPS, vaš uređaj će biti detektiran na mreži.

U velikoj većini slučajeva uređaj će već biti registriran, no ako nije uvijek ga možete upariti sa svojim Google računom. Nakon toga kliknite na ”Lock” i odaberite ”Unlock”. Unatoč tomu što vam je display razbijen opet ćete imati pristup svom uređaju.

Nakon što ste svoj uređaj spojili sa računalom, moći ćete nesmetano prebacivati sve ono što želite prebaciti sa Androida na računalo.

 

Kako vratiti podatke ako je zaslon ugašen

Ako vam je zaslon ugašen, možda će vam trebati neki od VNC programa. Postoji mnoštvo takvih aplikacija na internetu tako da je izbor između njih zaista širok.

Glavna svrha takvih programa jest prebacivanje sučelja Androida sa Android uređaja na računalo. Nakon što to napravite moći ćete upravljati svojim Android uređajem izravno sa računala.

No da biste uopće mogli skinuti i koristiti takve programe, takav program ćete trebat skinuti i na računalo i na Android uređaj. Iako postoje neki programi koji se plaćaju i koji samim time nude više mogućnosti, mi ćemo navesti neke od najboljih koji su uz to i besplatni.

 

AirDroid

  1. AirDroid

AirDroid je vrsta programa koji služi za spajanje vašeg pametnog telefona sa računalom. Ovaj program možete koristiti i sa sučelja stranice ili putem aplikacije sa vašeg računala. Jedino što trebate napraviti jest instalirati ju na vaše računalo i na vaš Android uređaj.

Trebali biste moći spojiti oba uređaja (računalo i Android) preko vašeg korisničkog računa. Na mobitelu ćete vidjeti neke ikone koje će vam davati raznorazne mogućnosti, kao što su mogućnost prebacivanja datoteka ili deinstalacija aplikacija.

No ono što mi prvo tražimo ovdje je opcija ”Backup” ili sigurnosna kopija. Pazite da koristite iste podatke ulogiranja. Idite na vaš mobitel i kliknite na tipku ”save”. Isto tako možete ići i kroz aplikaciju i to na način da kliknete na ime vašeg uređaja (nalazi se u lijevom izborniku) nakon čega trebate kliknuti na Backup. Nakon ovoga bi se vaši podaci trebali snimiti na računalo.

 

Vysor

  1. Vysor

Vysor je sličan program koji vam isto tako omogućuje korištenje Android mobitela preko računala. Vysor je program koji funkcionira preko ekstenzije za Google Chrome, što je samo po sebi velika prednost i to iz razloga što se Vysor može koristiti na više operativnih sustava: Windows, Linux i Mac.

Besplatna verzija omogućava vam korištenje osnovnih funkcija programa, dok plaćena verzija naravno nudi neke dodatne funkcije. Samo postavljanje aplikacije je dosta jednostavno.

U usporedbi ova dva programa AirDroid je nešto bolji i to iz razloga jer sam po sebi nudi više mogućnosti od Vysora (iako je Vysor kompatibilan sa više operativnih sustava). Koji ćete vi odabrati ovisi u potpunosti o vašem izboru. Najvažnije je to da oba programa i više nego dobro služe svojoj prvotnoj svrsi.

 

Najlogičnije i najskuplje rješenje – servis mobitela

Još jedno rješenje za prebacivanje podataka sa vašeg uređaja je možda najjednostavniji, ali i najskuplji: trgovina ili servis mobitela u kojoj se vaš uređaj može popraviti.

Naravno, ova mogućnost je najjednostavnija i najskuplja, no ako se uređaj može popraviti, ne samo da ćete imati sve svoje podatke nego ćete imati i koliko-toliko funkcionalan uređaj.

Ako znate za neki dobar servis mobitela u kojemu ljudi ”znaju svoj posao” i da usluga nije preskupa, možda i nije tako loša ideja da vaš uređaj tamo odnesete.  Samo pazite da serviseri mobitela zaista to i jesu, jer su slučajevi krađe podataka nažalost sve češći.

Nadamo se da će ove savjete trebati što manji broj korisnika, no ako se nekome dogodi nesreća i razbijen uređaj, dobro je znati da to nije uvijek ‘kraj’.

Kakva su vaša iskustva sa ‘vraćanjem’ podataka? Slobodno nam ih napišite u komentarima ispod teksta.

Piše: I.H.