Image default
Arhiva

Praznovjerje/sujevjerje – glavni uzroci i način liječenja

Glavni uzroci praznovjerja su:

– Nezadovoljstvo Allahovim odreðenjem. Osoba ne zna da ono što ju je zadesilo, nije je moglo zaobići, a ono što ju je zaobišlo, nije je moglo zadesiti.

– Ne gleda na Allahove blagodati na sebi i na svojoj porodici. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko od vas osvane zdravog tijela, siguran je u svojoj kući i ima hranu toga dana – kao da mu je dat čitav dunjaluk.”

– Ima ružno mišljenje o Allahu i opire se Njegovim propisima i mudrosti.

– Vidi dunjaluk kao svoj najveći interes. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Kome ahiret bude glavni interes, Allah će mu dati bogatstvo u srcu, objediniti njegovu snagu i dunjaluk će mu ponizno doći. A kome dunjaluk bude glavni interes, Allah će mu dati siromaštvo u njegovim očima, raspršiti njegovu snagu, a od dunjaluka će mu doći samo onoliko koliko mu je propisano.”

– Gleda u one koji su iznad, a ne gleda u one koji su ispod. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Gledajte u one koji su ispod vas, a nemojte gledati one koji su iznad vas, jer ćete tako potcijeniti Allahovu blagodat.”

– Ima loše mišljenje o drugima i smatra da drugi ne zaslužuju ono što posjeduju.

– Neznalica je i slabe je pameti.

– Slabog je vjerovanja i malo spominje Allaha, azze ve dželle.

Liječenje sujevjerja i pesimizma

Neko će reći da čovjek ne može od sebe odvratiti sujevjerne i pesimistične misli. Odgovor glasi: Od muslimana se traži da ne slijedi te negativne misli koje mu naumpadaju. U Sahihu-Muslimu navodi se da je Muavija b. El-Hakem rekao: ”Allahov Poslaniče, mi smo bili sujevjerni!” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ”To je nešto što vi osjetite u sebi, ali neka vas to ne odvraća.”

Lijek za sujevjerje, kao što je Allahov Poslanik obavijestio, nalazi se u odlučnom nastojanju da nas sujevjerje ne odvrati od onoga što imamo čvrstu namjeru učiniti i da nastavimo djelovati tražeći pomoći od Allaha, azze ve dželle, čvrsto se uzdajući u Njega, te da  kažemo: ”Allahumme la te’ti bil-hasenati illa Ente, ve la jedfe’us-sejjiati illa Ente. Ve la havle ve la kuvvete illa bike” – ”Allahu moj, niko ne donosi dobro osim Tebe i niko ne otklanja loše osim Tebe. Nema stanja niti snage osim s Tvojom pomoći.”

Od Abdullaha b. Amra prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,  rekao: ”Koga sujevjerje odvrati od izvršenja potrebe, počinio je širk.” (Ahmed u Musnedu)

Upitaše: ”A šta je lijek za to?”

Reče: ”Da kažeš: ‘Allahumme la hajre illa hajruke ve tajre illa tajruke, ve la ilahe gajruke’ – ‘Allahu moj, nema dobra osim Tvoga dobra, niti optimizma osim Tvoga optimizma, i nema drugog boga osim Tebe.”

priredio: Emir Demir / minber.ba

Prvi put objavljeno: nedjelja, 17 Kolovoz 2008 09:12

Related posts

Bošnjački mislilac koji je najavio propast Osmanskog carstva

SAVJETNICI

Oktopod ogromno drvo paradajza

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment