Image default
Arhiva

Pravilna ishrana može smanjiti simptome depresije i anksioznosti

Osim što uzrokuje mračan pogled na svijet, depresija uzrokuje i fizičke simptome poput glavobolje, umora, nesanice i problema s probavom. Naučnici ističu da balansiranom i pravilnom ishranom u tijelo unosimo potrebnu količinu hranjivih tvari koje mogu popraviti raspoloženje i riješiti nas depresije.

Najnovije istraživanje koje je proveo magazin BMC Medicine potvrdilo je da kada je tijelo zdravo i odmorno i naš um se osjeća isto. Također ističu da kod depresije i anksioznosti pomaže vježbanje koje potiče lučenje serotonina (hormona sreće).

Dosadašnja istraživanja potvrđuju da ishrana koja uključuje raznovrsno povrće i malu količinu šećera i životinjskih masnoća pomaže kod ublažavanja simptoma depresije, anksioznosti i umora.

Osim toga, organizmu je potrebna dovoljna količina neprobavljivih vlakana koja se nalaze u biljkama te imaju vrlo bitan učinak na crijevnu mikrofloru i probavu, zbog čega je važno uključiti ih u svaki obrok.

Related posts

Biseri mudrosti od mog dida

Neonikotinoidi: 0ve insekticide su odavno pčelari i biolozi okarakterizirali kao jedan od glavnih uzroka masovnih pomora pčela

Pravi savjet

Leave a Comment