Pravilan uzgoj tikvica: Povrće koje voli toplo

Tikvice potiču iz Južne Amerike, pa zato kod nas najbolje uspjevaju na umjereno vlažnom, rastresitom, humusnom, plodnom i toplom zemljištu, blago kisele do neutralne reakcije. Uzgoj tikvica nije preterano komplikovan, a pravilnim uzgojem obezbeđuje se odličan prinos.

Tikvice imaju snažan korijen, koji se najvećim dijelom razvija do dubine od pola metra, a pojedine žile mogu da dopru i do dubine od nekoliko metara. Većina vrsta imaju žbunastu formu stabla. Listovi izrastaju na dugim drškama, liska je okrugla, bodljikava, sa velikim usjecima. Cvjetovi su žite bpke i zvonastog oblika. Razlikuju se muški i ženski cvjetovi. Muški se nalaze na dužim drškama nego ženski, i ima ih više.

Oprašivanje cvjetova

Oprašivanje cvjetova tikvica obavljaju insekti, pa ukoliko povrće gajite u plasteniku, gdje nema uslova za normalno oprašivanje, ženski cvjetovi neće biti oplođeni, nego će propadati i opadati. U takvim uslovima je neophodna pomoć samih uzgajivača koji trebaju oprašivati ženske cvjetove nanošenjem polena sa muških cvjetova direktno trljanjem prašnika o tučak.

Razmnožavanje tikvica

Tikvice se razmnožavaju sjemenom, koje, ovisno od sorte, može biti krupnije ili sitnije. U 100 gr sjemena prosječno ima 600-800 sjemenki, koje klijavost očuvaju do čak 5-6 godina. Za sjetvu po aru potrebno je 20-30 gr sjemenki. U optimalnim uslovima tikvice niču već za 8-10 dana.

Za klijanje sjemena i nicanje tikvica najpogonija je temperatura 25-28 stepeni i obilna vlaga, a nakon ove faze, umjerena vlaga i temperatura u rasponu od 20 do 30 stepeni Celzijusovih. Ovakvi uslovi osiguravaju razvitak biljke sa moćnim korenovim sistemom i snažan rast nadzemnog dijela biljke.

Tikvice su osjetljive na niske temperature. Temperatura niža od 5 stepeni i jake temperaturne oscilacije nepovoljno utiču na razvoj biljke i njenu plodnost i izazivaju opadanje cvjetova. Slabi mrazevi u proljeće mogu dovesti do potpunog propadanja biljke.

Sjetva tikvica

Sjetva se obavlja od druge polovine aprila i tokom čitavog mjeseca maja, odnosno kada se zemljište zagrije iznad temperature od 14 stepeni. Za sjetvu na otvorenom, potrebno je prvo napraviti malo uzdignute kućice ili bankove, sa brazdicama između bankova koje služe za navodnjavanje. Žbunaste forme sijati na 1,2 do 1,5 m između redova i 60-80 cm između bankova u redu. U svaki banak posijati 3-4 sjemenke na dubini od 3-4 cm.

Njega tikvica

Njega tikvica podrazumeva redovno obrađivanje zemlje, tačnije uništavanje pokorice, zatim prihranjivanje i navodnjavanje. Potrebno je više puta izvršiti kultiviranje zemljišta. Prvo od njih obavlja se nakon što biljka dobije prve stalne listove, a kod rasađenih biljaka nakon što se prime. Zatim je potrebno obaviti još 2-3 kultiviranja dok biljke ne zauzmu veću površinu.

Okopavanje obaviti nakon prvog kultiviranja, i to na taj način što biljke treba zagrnuti sitnom, vlažnom zemljom.  Tada treba obaviti i proređivanje biljaka. U banku ostaviti po jednu najbolje razvijenu biljku. Ako se gaji na otvorenom, zalivanje tikvica se obavlja zavisno od količine padavina. U normalnim uslovima, tipičnim za naše klimatsko područje,  dovoljna su 2-3 navodnjavanja.

Berba tikvica: bogat rod

Berba počinje onda kada se plodovi razviju do željene krupnoće, i od tada se obavlja svakog dana. Plodove je najbolje brati nožem, odsijecanjem drške do vreže, pri čemu treba obratiti pažnju da se ostavi što manje oštećenje (rana). Kidanjem mladih plodova gubi se stabilnost čitave biljke i slabi veza između korijena i zemljišta, što biljku dovodi u stresno stanje, i neminovno utiče na znatno manji rod.

Berba traje oko 2 mjeseca, i ako su tikvice pravilno uzgajane, treba očekivati prinos od 200 i više kilograma po aru. Prinos je bogat, jer redovnim ubiranjem mladih plodova biljke se ustvari stimulišu da formiraju nove plodove. Drugim riječima, što se redovnije bere, tikvica će dati veći prinos. Plodovi su dosta nježni i osjetljivi, pa ih je potrebno pažljivo brati i prenositi do mjesta potrošnje, kako se ne bi oštetili i izgubili na kvalitetu.