Image default
Arhiva

Pravi savjeti za mršanje sa mušmulama

Mušmule su voće koje je slabo zastupljenu na prostoru BiH iako ima opravdanost da svaka kuća ima bar nekoliko stabala ove voćne sadnice. Ovaj put ćemo pisati o mušmuli sa zdravstvenog aspekta i opisati njeno djelovanje na naš organizam

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Mušmula je voće koje izgledom asocira na sitnu jabuku koja je pukla. Ona je veoma zdrava i poželjna za redovnu konzumaciju. Ali iz nekog razloga ne znamo dovoljno o njoj.

Napominjemo da ih na drvetu ostavite da dobro sazriju ili da ih stavite u pšenicu ili nešto slično da sazriju toliko da imate osjećaj da su na pola trule, tad su najbolje za konzumaciju i tad ispoljavaju svoja ljekovita svojstva.

Ako ih kupujete u trgovini,uzmite one najtrulije i najmekše.

Bogata je ugljikohidratima, kalijem, proteinima, lipidima, vlaknima, vitaminima A, B1, B2 i C te sadrže vrlo malo kalorija.

Baš zbog ovog su idealna hrana za dijabetičare i osobe koje žele smršaviti.

U svom sastabu ima željeza i važno je za dobro mišićno zdravlje, dobar  razvoj mozga i pomoć u izgradnji hemoglobina.

U mušmulama je prisutna velika količina vitamina C koji je izvrstan lijek za bolesti desni te za skorbut i mnoge druge potrebe organizma.

Za vanjsku primjenu odličan je i čaj od mušmule koji se radi tako da se žlicu zdrobljenog nezrelog ploda prelije kipućom vodom i ostavi da odstoji oko pola sata. Procijeđeni čaj potrebno je piti tri puta na dan u slučaju proljeva, a mogu se i ispirati usta ako je prisutno krvarenje desni.

Želite li znati kako ublažiti menstrualne grčeve, možete pokušati sa spomenutim voćem, koje pomaže kod ublažavanja simptoma predmenstrualnog sindroma, a mogu ga regulirati i čitav mjesec. Upravo će to voće eliminirati bolove povezane s mučninom i glađu kod žena koje imaju bolne cikluse.

Nikako se ne smije pretjerivati s konzumacijom mušmula jer u većim količinama one mogu izazvati proljev, koji može dovesti i do trovanja hranom i glavobolje. Djeci se ne preporučuje konzumacija mušmula.

Vaša urednička ekipa portala PRAVI SAVJETI.info

Related posts

U farmu za uzgoj goveda Hifa planira ulaganje od 25 milijuna KM

Kada vaditi krompir iz zemlje?

Biometeorološka prognoza

Leave a Comment