Pravi savjeti o sadnji šipka u dvorištu

Šipak se može saditi na gotovo svim lokacijama, može se koristiti u svježem stanju, za pripremu čaja, marmelada i sirupa. Dobar je izvor zarade. Pročitajte više...

Šipak inače raste kao samonikla biljka i može ga se pronaći naokolo u prirodi. Najzastupljeniji je po neobradivim površinama, livadama, živicama, uz ograde, sunčanim rubovima šuma i onim površinama koje ljudi ne obrađuju.

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Šipak je biljka koja raste u obliku grma, visine do 3 metra, pazite se njegovih bodlji koji su tu kao zaštitni mehanizam. Tokom prve godine njegovog rasta ima uspravne izboje koji se s vremenom povijaju , razgranavaju i dobijaju oblik žbuna. Značajniji rod možete očekivati u trećoj godini u količini do 4 kilograma po sadnici ili na jednom dunumu oko 800 kg.

Kao što znamo listovi su mu neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni.

Cvjetovi su bijele boje, ugodna mirisa.
Cvjeta uglavnom u mjesecu junu, a plodovi dozrijevaju od polovice septembra i veoma su ukusni i zdravi.

Plodovi šipka su jajastog oblika, svijetlocrveni. Također su bogati vitaminima i mineralima te sadrže veliki broj tvrdih sjemenki, koje su gotovo bez mirisa. Treba napomenuti da se trenutno plodovi šipka otkupljuju za oko 5,00 KM po kg, dok je kvalitetni đem od šipka 25,00 do 30,00 KM na tržištu BiH, dok cijene u EU idu duplo više.

Uzimajući u obzir kako biljka šipka nije previše zahtjevna, pitamo se zašto na našim prostorima niko se ne odluči podići ozbiljniji zasad šika za proizvodnju plodova, kako za pripremanje kvalitetnih đemova, tako iza ponudu na inostranom tržištu.

Priprema tla za podizanje nasada šipka podrazumjeva operacije kao i kod sadnje bilo kojeg voćnjaka.

Kako šipak nije zahtjevan prema sastavu i kvaliteti zemljišta lako bi bilo zasaditi bilo koju našu parceli, uz standardno oranje, frezanje radi lakše sadnje.

Ako imamo mogućnost zemlju dobro nagnojiti stajskim đubrom ili peletiranim organskim đubrom. Izbjegavajte mineralna đubriva i napravite organski uzgoj, jer tako će biti bolji plasman proizvoda ali i bolja cijena, jer danas svi žele jesti organske proizvode.

Što se tiče sadnica ne preporučujemo da sadite divlje sadnice ili da ih dobijate iz sjemenki u svom domu, jer takve sadnice nemaju genetski potencijal kao što bi imale sadnice kupljene u rasadnicima. Raspitajte se u svojoj okolini koji rasadnik ima ove sadnice…

Kao i kod bilo koje druge sadnice, tražite popratnu papirologiju, deklaracije, certifikate i što je najbitnije pregledajte kakv je kvalitet sadnice, kako je zdravstveno stanje, kakav je korijen i slično ili nađite nekog ko se razumije u sadni materija.

Kad se radi o ozbiljijem podizanju zasada obavezno se posavjetujte s agronomima na terenu ali i uradite pedološku analizu zemlje. To se radi u najbližoj instituciji kao što je poljoprivredni zavod ili poljoprivredni fakultet i košta 60-100 KM.
Više pročitajte na ovom linku:
Šta je pedološka analiza tla i kako pravilno vršiti uzimanje uzorka?

Što se tiče sadnje sadnica šipka, postupak je isti kao i kod sadnje voća.Sadite samo zdrave sadnice sa dobrim korjenovim sistemom koje će dati najbolje plodove i koje će investiciju učiniti isplativom.
Više pročitajte na ovom linku: Ispravan način sadnje voća

Što se tiče razmaka sadnje novog nasada šipka zavisi od izgleda parcele, raspložive mehanizacije, načina uzgoja i slično. Redove razmaknite 3,5 do 4 metra, da bi mašine mogle mogle proći i slobodno raditi potrebne operacije. Unutar reda razmak napravite jedan metar do metar i pol, jer ipak se radi o grmovima.

Potrebna količina sadnica za jedan dunum je oko 200 sadnica.

Ako radite jesensku sadnju, nemojte nikako prikraćivati sadnice!
Tu operaciju izvršite tek u proljeće prije kretanja vegetacije.
Prikraćivanje izvršite na visinu od 15 cm.