Pravda na bosanski način: Policajac koji je usmrtio motoristu danas leži kući i prima plaću

Pijani policijac koji je usmrtio motoristu danas leži kući i prima plaću, majka poginulog:

Još uvijek čekam pravdu za sina jedinca

Pijani policijac koji je usmrtio motoristu danas leži kući i prima plaću, majka poginulog: Još uvijek čekam pravdu za sina jedinca

Policija obavlja uviđaj na licu mjesta

Dijelovi motocikla bili su rasuti po cesti, a prema riječima očevidaca, Šehović je od siline udara pao na asfalt, dok se motocikl nekontrolirano nastavio kretati desetak metara dalje od mjesta kontakta s vozilom.

Čorbo, koji je te noći vozilom upravljao pijan, je nakon nesreće pobjegao s lica mjesta, no policija ga je ubrzo pronašla i uhapsila zbog sumnje da je počinio krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, te za ugrožavanje javnog saobraćaja usljed omamljenosti.

Dragica Kunić, Alenova majka, ogorčena je radom pravosudnih organa, jer, kako kaže, slučaj je čist, a optužnica protiv osobe koja je usmrtila njenog sina ni nakon godinu i po nije podignuta.

2

Kunić: Bio mi je sin jedinac

– Alen je bio mi je sin jedinac. Moj život više nema smisla, kazala je Kunić, brišući suze.

U Tužilaštvu su je, kako kaže, primili tek nakon godinu i to kada je došla s advokaticom.

alen-sehovic

Poginuli Alen Šehović

– Rekli su da se taj slučaj neće zaboraviti, a optužnice još nema. Jedva čekam tu pravdu. Svjesna sam da neće dobiti veliku kaznu, ali bilo kakva kazna za mene je pravda, kazala nam je Kunić.

(Video: Nedim Kreštalica)

Kontaktirali smo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, gdje su nam kazali:

– Istraga je u završnoj fazi i uskoro se očekuje tužilačka odluka. Iako smo poslali više urgencija vještaku medicinske struke Nerminu Sarajliću da nam dostavi nalaz s obdukcije, nalaz smo dobili tek u februaru ove godine, dakle godinu i četiri mjeseca nakon što je počinjeno krivično djelo. Bez nalaza vještaka medicinske struke Tužilaštvo nije moglo podići optužnicu, kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

motor-admir-sehovic

Motor kojim je upravljao Šehović

Sarajlić je za Avaz.ba potvrdio da je nalaz Tužilaštvu dostavio tek u februaru ove godine.

– No, ne mogu se sjetiti zašto je tek u februaru dostavljen. Moguće da sam radio neke dodatne analize, kazao je Sarajlić.

Čorbo je nakon nesreće bio uhapšen i bio mu je određen pritvor iz kojeg je pušten nakon izvjesnog vremena.

Godinu i po ne radi, a prima plaću

Za sve ovo vrijeme, iako je pod suspenzijom, Čorbo prima plaću, jer prema zakonu, dok se osumnjičenom ne izrekne pravosnažna presuda, on nije kriv.

– Policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Tokom suspenzije iz policijskog organa, policijski službenik ima pravo na 55 posto svoje plate. U posebnim slučajevima, kada ima porodicu koju izdržava, policijski službenik ima pravo na iznos do 65 posto svoje plate, pojasnili su nam iz Granične policije BiH.

Autor: Amra KOVAČ

izvor-avaz.ba/pravisavjeti.info