Image default
Arhiva

Prava za koja bh. građani ne znaju: Besplatna zdravstvena zaštita u 13 evropskih zemalja

Većina građana Bosne i Hercegovine koji imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu nije upoznata o činjenici da mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 13 evropskih zemalja. Kada putuju van zemlje, građani uplaćuju putničko osiguranje koje bi trebalo pokrivati i hitnu zdravstvenu zaštitu.
Prava za koja bh. građani ne znaju: Besplatna zdravstvena zaštita u 13 evropskih zemalja
Prije nego što krenete na put u inozemstvo, a imate ovjerenu zdravstvenu knjižicu, važno je znati da za vrijeme privremenog boravka (turističko putovanje, službeno putovanje i drugo), imate pravo na korištenje hitne medicinske zdravstvene zaštite na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Da biste ostvarili pravo na liječenje u inozemstvu potrebno je prije puta pribaviti dvojezični obrazac ako putujete u zemlju s kojom BiH ima zaključen Međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, a to su Austrija, Belgija, Crna Gora, Češka, Holandija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Slovenija, Srbija, Turska i Velika Britanija.

Potvrdu, odnosno odgovarajući dvojezični obrazac, izdaje isključivo ZZO FBiH ili Republički fond za ZO u mjestu prebivališta. U slučaju da je izdat odgovarajući dvojezični obrazac, troškove zdravstvene zaštite će isplatiti Zavod ili Fond, a u slučaju da je izdata pomenuta potvrda, troškovi će se refundirati u cjelini ili djelimično.

S obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora i da se većina odlučuje za putovanje na određene destinacije, potrebno je na vrijeme se informirati i pregledati kod ljekara koji će utvrditi zdravstveno stanje.

“Nadležni kantonalni zavod osiguranim osobama na osnovu pismenog zahtjeva, izdaje potvrdu o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, odnosno odgovarajući dvojezični obrazac koji se može izdati samo osobama koje nemaju akutna oboljenja ili ne boluju od hroničnih bolesti koje zahtjevaju duže liječenje i stalni nadzor ljekara. Pravo na besplatno osiguranje uz odgovarajući obrazac imaju i članovi porodice osigurane osobe na osnovu Člana 20. Zakona o zdravstvenom osiguranju”, ističe za Klix.ba stručni saradnik za informiranje ZZO KS Sanel Čemer.

U slučaju potrebe, osigurana osoba predaje dvojezični obrazac o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, najbližem nosiocu socijalnog osiguranja druge države ugovornice ili najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u zemlji u kojoj boravi.

Također, postoji i opcija refundiranja sredstava, a osiguranik koji je koristio pogodnosti ZZO ili Fonda može podnijeti zahtjev nadležnom zavodu za naknadu troškova. Uz zahtjev osiguranik podnosi račun o visini plaćenih troškova, kao i medicinsku i drugu dokumentaciju kojom se dokazuje da je zdravstvena zaštita korištena.

Od januara do decembra 2015. godine ukupno su izdata 1.833 obrasca, a od 1. do 30. juna 2016. godine 558 obrazaca za besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Prije odlaska u inozemstvo obratite se svom porodičnom ljekaru, a za dijete pedijatru. Tražite potvrdu o zdravstvenom stanju, odnosno izvod iz vaše medicinske dokumentacije. Nakon toga, s tim izvodom i ovjerenom knjižicom, u najbližoj poslovnici ZZO-a zatražite potvrdu o pravu korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu, što će vas koštati nekoliko KM.

Related posts

Pravi savjeti za zdravu i ispravnu prehranu

Znanje pokaži, dvije nagrade od 555,oo KM osvoji!

Kampanja #PrekinimoŠutnju: Stravična svjedočanstava majki iz bh. bolnica

Leave a Comment