Kao i svake godine povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava volonteri Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn će volontirati u Narodnoj kuhinji Stari Grad.Ponosni smo na Vas, svaka čast, primer ste mnogim odraslim i onima koji smatraju da je bitno u životu samo imati a ne nekad i davati. Volontiranje počinje u 8:15 i traje do 11:00 sati. Dobrota je vrlina koja se uči i nikad nije kasno za takvu lekciju.“Dobro je svrha svakog postojanja i svakog kretanja.” Aristotel

Fotografija Alme Ahmethodžić.

Volontiranje ili dobrovoljni rad nije samo podrška zajednici ili nekoj ugroženoj populaciji. To je ujedno i mogućnost da kao volonter steknete nove vještine, upoznate se sa timskim radom, radom u nekim organizacijama, proširite krug prijatelja i poznanika. Sve to ima ogromnu važnost i za lokalnu zajednicu, ali i za vašu poziciju na tržištu rada i u procesu pronalaska posla. Poslodavci žele da su budući radnici proaktivni, imaju osjećaja i empatije za druge, da imaju određene vještine, upravo one koje volontiranje može dodatno razviti.

U CV-u postoji prostor da upišete i svoje iskustvo u volontiranju, a pojedine organizacije nude i posebne potvrde, certifikate ili volonterske dnevnike u kojima će stajati šta ste tačno radili i na kojim volonterskim aktivnostima ste bili angažirani.

Bez obzira da li ste pomagali kad su bile poplave, ili oko izbjegličke krize ovih sedmica ili ste pak aktivist Crvenog križa ili neke humanitarne organizacije, sve to spada u kategoriju volontiranja i podrške drugima.

Od 2009. godine postoji neformalna Mreža lokalnih volonterskih servisa u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Volontiram!” koja ima preko 20 organizacija / servisa. Na web stranici www.volontiram.ba možete naći njihove kontakte, on line biblioteku, kao i informacije o Zakonu o volontiranju.

Pored Lokalnih volonterskih servisa postoje i drugi programi kao što Evropski volonterski servis (EVS), Ljetni volonterski kampovi i dr. o kojima će biti više riječi na HOĆU.ba info platformi.

 

U okviru projekta ‘Volontiranje je cool’ pomagali radu pripremi jela i podjeli obroka u kuhinji učenici od sedmog do devetog OŠ Mehmed Handžić – Ilidža i nastavnica Jasna Ćosović …

Fotografija Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo.

Sve ovo je lijepo, ali postoje ljudi koji tu dobrotu i zloupotrebe.

Hvala Vam za sve što činite, što ste velika srca i što pružate pomoć onim kojima je najpotrebnije. Naime, moja ljudska dužnost je da prijavim izvjesnu Adisu Zuko sa Soukbunara koja u vaše prostorije redovno dolaze po obroke kojima hrani pse lutalice … Otima od gladnih ljudskih usta i hrani štetočine. Molim Vas poduzmite nešto povodom toga. LP
Šta reći na ovo ?
Ako si već zaštitnik pasa lutalica, pa hrani ih iz svog novčanika.
Puna usta zaštite pasa, a naši građani kopaju po kontejneri.
Stoje u redovi pred javnim kuhinjama, a ti protestujes i kupiš potpise za neku peticiju.
Nikako te pare nisu potrebnije za javnu kuhinju, već za čipovanje pasa, za azil, ili za šta već…