Image default
Arhiva

Powerlifting – sport koji ne poznaje granice

Powerlifting je sport snage koji uključuje 3 discipline: čučanj, potisak s klupe (dalje u tekstu: bench press) i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštivajući jasno određena pravila i znakove sudaca.

Najbolji i uspješni pokušaji iz svake discipline se zbrajaju i zatim služe za rangiranje natjecatelja prema određenim kriterijima. Natjecanje može biti organizirano kao „raw“ – tj. bez korištenja opreme i „equipped“ – odnosno uz korištenje dodatne opreme poput majica za bench press i powerlifting odijela za čučanj i mrtvo dizanje.

Kao krovne organizacije u powerlifting svijetu postoji velik broj federacija koje organiziraju powerlifting natjecanja i promiču sam sport. Iako su pravila u većini federacija slična, ipak postoje određene iznimke specifične za svaku federaciju posebno.

Powerlifter

Kada bih nekom slučajnom prolazniku ili vježbaču u teretani trebao objasniti što je to zapravo powerlifting vjerojatno bih ovaj sport usporedio sa olimpijskim dizanjem utega budući da su u oba sporta ključni elementi šipka, utezi, tri pokušaja za svaku disciplinu, osim što je u olimpijskom dizanju utega cilj podići šipku iznad glave, dok su u powerliftingu nešto drukčije discipline.

U powerliftingu se mogu natjecati i žene i muškarci, dok dobnog ograničenja gotovo da i nema te su nerijetki primjeri powerliftera u zrelijoj dobi kao i srednjoškolaca. Jednako kao i u olimpijskom dizanju utega postoje težinske kategorije gdje svaka kategorija ima točno određeni raspon.

Kao i svaki drugi sport, powerlifting zahtijeva izuzetnu volju, predanost, odricanja, kontinuitet i što je najvažnije ljubav prema tom sportu. Vjerojatno se velika većina zainteresiranih nije rodila sa genetikom stvorenom za sportove snage, ali u konačnici to nije i toliko bitno sve dok se osoba osjeća zadovoljno onime što radi i probija granice svojih mogućnosti.

Powerlifting

U Hrvatskoj su se powerliftingom krajem 90-ih godina bavili tek neki entuzijasti, od kojih svakako treba izdvojiti Marina Vlahovića. Prvo natjecanje u powerliftingu organizirano je u Zagrebu 2010. godine u klubu „Metalac“ i to je bio začetak jedne nove ere ovoga sporta na našem području. Nakon toga pokrenuo se priličan interes za ovim sportom pa su tako kasnije organizirana natjecanja okupljala sve veći broj powerliftera. Virovitica, Split, Zagreb i Bjelovar su gradovi koji su imali čast ugostiti powerliftere lijepe naše.

Iako su na natjecanja powerlifteri uglavnom dolazili kao timovi, sve više su se počeli osnivati i powerlifting klubovi. Tako je 2012. godine osnovan Hrvatski powerlifting savez (HPLS) koji okuplja za sada desetak klubova, pod čijom je nadležnosti ove godine organizirano i prvo državno natjecanje u powerliftingu i bench pressu 9. i 10.2. u Sv. Martinu na Muri.

Kako ojačati na čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju? Vjerojatno ste si često postavljali ovo pitanje, pogotovo ako se bavite powerliftingom. Ako želite ojačati čučanj, radite upravo – čučanj! Isto vrijedi i za ostala dva lifta.

Dakako da postoje i treneri koji naglašavaju izvođenje vježbi sličnih natjecateljskim liftovima kako bi na taj način ojačali čučanj, bench press i mrtvo dizanje, ali osobno sam više na strani „čučanj radi čučnja“ filozofije treninga budući da time ne samo da jačate sami lift nego i svakim treningom radite na tehnici koja je itekako bitna ako želite napredovati.

Uz dakako glavne liftove, potrebno je raditi i na slabim karikama u pokretu, jačanju muskulature, prevenciji ozljeda i uključiti dodatne vježbe koje pomažu glavnom liftu čime se dodatno zaokružuje potpuni powerlifting trening. Ako vidite nekoga u teretani da diže ozbiljne kilaže na čučnju ili potiskuje s klupe nekoliko većih ploča na šipki vjerojatno se radi o nekome tko zna vježbati pa ga svakako zamolite da vam pokaže tehniku izvođenja i savjetuje vas.

Powerlifting

Budući da sam powerlifter natjecatelj i predsjednik kluba „OSIJEK“ volio bih s vama podijeliti nekoliko rečenica i o našem powerlifting klubu. 2011. godine osnovan je powerlifting „team OS“ (overload strength) čija je glavna zadaća bila promocija powerliftinga u Osijeku, te ujedno i okupljanje istomišljenika zainteresiranih za trening. Krajem 2012. osnovan je i powerlifting klub „OSIJEK“ te smo tako i službeno potvrdili svoj status.

Dok smo djelovali i natjecali se kao tim mijenjali smo postavu budući da su neki odustajali, a u isto vrijeme su nam se pridružili i neki novi članovi te sada kao klub imamo 4 natjecatelja, no ta brojka će se sigurno povećati jer nam dolaze i novi članovi, ali i oni stari koji su zbog osobnih razloga morali odustati od natjecanja.

Powerlifting

Na državnom natjecanju u powerliftingu koje se održalo ove godine u Sv. Martinu na Muri izašli smo prvi put kao klub „OSIJEK“ i ostvarili smo jako dobre rezultate pojedinačno u kategorijama i posebno smo ponosni na osvojeno 3. mjesto kao klub u ukupnom poretku. Svi četvero smo se tim rezultatima kandidirali za Europsko prvenstvo GPC federacije u Srbiji.

Za kraj, volio bih naglasiti da zajedno sa kolegama iz kluba se zalažem za promicanje powerliftinga na našem području, prije svega grada Osijeka i Slavonije, te konstantno ulažemo napore za stjecanje iskustva na natjecanjima i zalažemo se za suradnju među klubovima kako bismo ovaj sport podigli na jednu višu razinu koju i zaslužuje.

Related posts

Kako da vaše dijete zavoli čitanje?

SAVJETNICI

Savjetujemo: Uradi detoksikaciju organizma

SAVJETNICI

Kad to švabo napravi, made in West Germany

SAVJETNICI

Leave a Comment