Image default
Arhiva

Povećaj higijenu muznih uređaja

Veliki problem kod naših mljekara jeste kako održati higijenu muznih uređaja na nivou. Od toga zavisi cijena mlijeka ali i isplativost bavljenja proizvodnjom mlijeka. Pranje muznih uređaja je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje, a ne nakon nekoliko sati. Sisne čaše treba oprati čistom hladnom ili mlakom vodom ali nikako vrućom vodom, zašto? Zbog toga jer se bjelančevine mlijeka zalijepe na stijenku sisnih guma i cijevi. Ali nikako ni prehladnom vodom, jer se tada na stijenkama zadrži mliječna mast.

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Tokom čitanja ovog teksta nastojat ćemo vam približiti i pojednostavniti koje su to sitnice koje možda ne radite i samim tim gubite na kvaliteti čišćenja. Potrebno je oprati čaše i gumene cijevi, tako da se čista voda iz posude uz pomoć pritiska nekoliko puta propusti kroz cijeli sustav za mužu.

Kad završite ispiranje treba rastaviti i sve dijelove,te ih temeljito izribati četkom u toplome (45- 50°C) baznom sredstvu za pranje pribora, a barem jednom sedmično kiselim sredstvom za čišćenje, sve preparate možete pronaći u poljo apotekama.
Nakon pranja sve očišćene dijelove treba isprati vrućom vodom da bismo uklonili sredstvo za pranje. Nakon pranja, čišćenja i ispiranja, sav se pribor ocijedi, a potom, po mogućnosti uranjanjem u pripremljenu otopinu dezinficijensa i dezinficira.

Gumeni dijelovi moraju se oprati i dezinficirati, jer ih mliječna mast oštećuje, moraju se uroniti u 0,5% otopinu deterdženta, u kojoj ostaju 2-3 dana, nakon čega se opet mogu koristiti.

Koristite hemijska sredstva koja neće utjecati na kakvoću mlijeka.

Bitno je obratiti pažnju na:

 

  1. čišćenje započeti čim je muža završena,
  2.  ukloniti svu vanjsku nečistoću iz svake sisne čaše i mlaznice,
  3.  provjeriti temperaturu i čistoću vode,
  4.  dodati mješavinu deterdženta i dezinficijensa,
  5.  u sistem pustiti hladnu vodu,
  6.  osušiti muznu jedinicu,
  7.  zatim je postaviti u položaj za rad.

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Related posts

Recept za sok od aronije

SAVJETNICI

VELIKO ZANIMANJE ZA BALKAN SOCCER CAMP U CHICAGU

SAVJETNICI

Igrajte sa nama: Angry birds

SAVJETNICI

Leave a Comment