Postanite dioničar prvog TAKAFUL osiguranja u BiH

U narednim redovima objašnjavamo kada i na koji način očekivati povrat novca uložen u osnivanje prvog Takaful osiguranja.

Piše: Advija Alihodžić

Osobe koje nisu upućene u principe i filozofiju islamskih finansija ponekad vjeruju da  ukidanje kamate u finansijskim institucijama znači njihovu transformaciju u dobrotvorne, a ne komercijalne institucije, koje nude finansijske usluge bez dobiti.

To je potpuno pogrešna predspostavka, jer islamske finansije, u ovom slučaju islamsko osiguranje, takaful,  imaju druga rješenja za oblast osiguranja u odnosu na klasično osiguranje, ali takaful nije dobrotvorna institucija nego komercijalna, što znači da na kraju obračunskog perioda, pored toga što su zadovoljene duhovne potrebe dioničara, osnivača, investitora, jer svoje finansijske aktivnosti osiguranja obavlja na etički dopustiv, halal način, nego on postaje i finansijski stabilniji za nova, buduća ulaganja, odnosno postaje bogatiji kako stoji u navedenom  primjeru:

Ako npr. dioničar uloži 1.000 KM u osnivanje osiguranja s temeljnim kapitalom od 5 000 000 KM, njegov je udio u vlasništvu ove kompanije  0,02 %.

Prema izračunima stručnih osoba iz oblasti osiguranja, a s maksimalnom opreznošću uz umjeren rast premijskog prihoda, iznos od 1.000 KM uloženog kapitala bi dioničaru bio vraćen iz ostvarene dobiti putem dividende za pet godina, ali dioničar je za tih pet godina postao vlasnik, finansijske, materijalne i nematerijalne imovine  (aktive) osiguravajućeg društva u čijem je osnivanju učestovao u iznosu od 3.850 KM, jer nakon pet godina uloženih 1.000 KM u osnivanje Prvog osiguranja na islamskim principima je sa 5.000.000 KM narasla na  19.251.104 KM.

Dakle, za pet godina od trenutka ulaganja sredstava, prema izračunima stručnjaka iz oblasti osiguranja, ulagać bi mogao postati bogatiji za 3,8 puta, jer nakon pet godina njegov ulog od 1.000 KM, koji mu je vraćen putem dividende  je generirao imovinu  od 3.850 KM.

Ovi izračuni su rađeni s maksimalnom opreznošću, što ide u prilog činjenici da zarada može biti i veća.

POZIVAMO VAS DA POSTANITE DIONIČARI PRVOG OSIGURANJA NA ISLAMSKIM PRINCIPIMA, POZIV VRIJEDI DOK SE NE SKUPI TEMELJNI KAPITAL OD 5 MILIONA KM!

Više informacija možete dobiti putem telefona: + 387 61 031 175.

Za akos.ba piše Advija Alihodžić