Image default
Arhiva

Posle suše dolaze i poskupljenja

Od 1. septembra mliječni proizvodi skuplji i za 10 posto:

Zbog suše nezapamćene nestašice sirovina

Štete zbog suše na poljoprivrednim kulturama u Federaciji su 50 posto, a vrućine su izazvale šok kod stoke zbog čega je smanjena i proizvodnja mlijeka i do 50 posto, upravo zbg nedostatka sirovina od 1. septembra očekuje nas u trgovinama šok, piše Patria.

Iako su potrošači već osjetili poskupljenje mliječnih proizvoda, novo slijedi od 1. septembra.

Ono što su u svojim obavještenjima trgovačkim lancima uputili proizvođači stoji da da će neki proizvodi biti skuplji i do 10 posto.

“Zbog nezapamćene nestašice sirovina jedostavno prinuđeni smo povisiti cijene”, kazali su nam iz jedne mliječne tvornice u BiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Federaciji BiH ranije je upozorio na ovakav ishod te je poručio da neće biti dovoljno hrane za ishranu stoke, a najugroženiji je kukuruz, silažni kukuruz, voće i povrtlarske kulture koje se rade na otvorenom.

“Stanje je skoro katastrofalno, jer šteta još nije stopostotna. Otprilike oko pedesetak posto ako se uzme kompletno područje Federacije Bosne i Hercegovine, mada ima područja gdje je šteta i 70-80 posto.

Kompletna poljoprivredna proizvodnja je značajno ugrožena.

Prema informacijama sa terena ugroženi su svi, ali je ipak najgore stanje u Unsko-sanskom i Tuzlanskom Kantonu, te Posavini.

To su područja gdje se najviše siju te kulture, kukuruz, silažni kukuruz i određene vrste žita”, rekao je Bićo.

 

NV / NAP

Related posts

Pirotehnikom izazvali požare i štetu od 90 hiljada eura

MALIČEVIĆ: O uzgoju malina od A do Ž

Odlaze doktori medicine i stomatologije iz BiH

Leave a Comment