Image default
Arhiva

Posao: Konkursna matematika, 41 + 21 = 63

I ove godine prijem nastavnog osoblja u BiH obilježile su brojne nepravilnosti i nezakonitosti. Tako će biti sve dok većina šuti i traži štelu za naredni konkurs
Konkursna matematika, 41 + 21 = 63
Piše ;ERNAD METAJ
 Šta trebam ja sad sa kćerkom!?
Davno su se ženska djeca ubijala!
Ovako je direktor OŠ “Porodice ef. Ramić” iz Semizovca Šemso Pačariz pokušavao opravdati zapošljavanje svoje kćerke kao nastavnice bosanskog jezika.
Našao je Šemso opravdanje za komisiju koja je bodovala intervju i njegovoj kćerki omogućila da s 15. mjesta uđe među tri najuspješnija kandidata.
Za Šemsu je sve bilo po zakonu, čak i vlastita odluka da primi kćer iako nije bila najbolje rangirana.

– Ni najmanje nije bilo subjektivnog odlučivanja, rekao je novinarima Pačariz.

Uzalud, malo je onih koji su mu spremni povjerovati, što je na reakciju primoralo i Vladu Kantona Sarajevo. Šemso bi trebao biti smijenjen, ali i direktor OŠ “Hasan Kikić” Asim Torlak jer su i u ovoj školi uočene nepravilnosti prilikom prijema uposlenika u radni odnos. Vlada je naložila Ministarstvu da pokrene predviđene procedure i da preispita odgovornost školskih odbora.

Ovim Vlada KS-a nije riješila problem, nepotizam i nezakonitosti prilikom zapošljavanja u škole su se proširili poput raka. Izbor nastavnika odavno je postao farsa koja poprima razmjere tragedije jer djecu ne uče sposobni, već podobni. Poznajući logiku vlasti, Pačariz nije problem zbog onoga što je učinio, već zato što se o tome previše počelo pričati. Sumnjam da je njegova smjena izraz stvarne želje da se školstvo dovede u red, jer Vlada bi u suprotnom na svakoj sjednici smjenjivala bar po jednog direktora, a u konačnici i ministra jer problem ne datira od jučer.

Šta i kako se radi, primjer je i Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža. U ovoj školi su ni manje ni više imali problem s matematikom i logikom. Tako je kod kandidatkinje koja je dobila posao 21 plus 41,4 ispalo 63,55. Naravno, bila je i jedna od najbolje ocijenjenih na intervjuu, a ostali kandidati su se žalili i na druge neregularnosti. Tako je prema obrazloženju iz odluke o izboru i postavljenju radnika magistrica biologije logično izabrana za nastavnika biologije. Nelogično je da se to uradilo po raspisanom konkursu za nastavnika engleskog jezika.

I opet je počelo da se priča, a kako oni koji su smatrali da su oštećeni nisu htjeli odustati od žalbe, izbor je poništen, pa će se ponovo vršiti bodovanje. Jedan broj oštećenih na ovom konkursu nije bolje prošao ni u drugim školama. Žalili su se i tamo, počeli o tome pisati na razne adrese, pa su odgodili izbor u još dvije škole, a prema saznanjima, prosvjetna inspekcija u Sarajevu od početka školske godine ima pune ruke posla. Na nepravilnosti su konstantno ukazivali i iz sindikata obrazovanja. Krajem septembra Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja KS-a, javno je ukazao na problem u Petoj gimnaziji koji je, prema njegovom mišljenju, zgrozio javnost. Kandidati za nastavnika informatike su dobili da polažu test na engleskom jeziku.

Situacija nije puno bolja ni u ostalim dijelovima BiH, a primjeri nezakonitosti, diskriminacije i nepotizma su mnogobrojni. Ispovijest Travničanina Faruka Duzana, koji je konkurisao za posao u travničkoj Medresi, tjera da se zapitamo ima li nam uopšte spasa, i nama i državi u kojoj živimo. Prije intervjua Duzan je u hodniku svjedočio kako član komisije izlazi i poziva izvjesnu Dženanu kako bi joj na ceduljici dao broj žene kod koje će stanovati ako kojim slučajem bude primljena. Na intervjuu Dženana dobija pet bodova, a Duzan jedan, valjda komisija nije bila zadovoljna odgovorima na pitanja “šta mu je Zijad” i “da li mu je žena na birou”. Šta građani misle o konkursima u školama, najbolje svjedoči jedan od komentara na Facebooku, gdje je Duzan objavio cijelu priču.

– Jesi glup, što se prijavljuješ na već regulisane konkurse!!!, napisao je izvjesni Emir Mehić iz Travnika.

Nije problem u Duzanu, već u onima koji stalno samo komentarišu, a ne pada im na pamet ustati u njegovu i zaštitu svoje djece. Duzan je bar imao hrabrosti javno obznaniti svoj slučaj, većina drugih bi najradije ostala anonimna nadajući se da do nekog narednog konkursa i oni mogu pronaći štelu.

Sve dok se većina vodi tom logikom, vlast i njeni poslušnici će sebi uzimati za pravo da biraju podobne, a ne najbolje. Primjer je slučaj svojevremeno najmlađe profesorice klavira u BiH Dženane Šehanović iz Brčkog koju su prije nekoliko godina nakon odluke gradonačelnika o njenom prijemu ponovo pozvali na intervju. Navodno jedan od kandidata nije dobro obaviješten o terminu intervjua. Svi koji šute neka se zapitaju šta bi bilo kada bi postupili kao Emka Alić iz Lukavca koja je odlučila da se bori tako što svaki dan dolazi u školu i sjedi pred učionicom u kojoj je trebala da radi da nije izabrana lošije rangirana kandidatkinja od nje.

oslobodenje

Related posts

Šta ovo znači za naše malinare?

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Pitate li se zašto da radimo čipiranje pasa?

SAVJETNICI

Leave a Comment