Image default
Arhiva

Porodica je najvrijednija investicija

Da bi čovjek koristio drugima i bio pozitivan primjer u društvu i zajednici u kojoj živi, prvi i osnovni uvjet je da ispravi svoje loše osobine i promjeni ih u dobre.

Dakle, prvo mora samom sebi da učini dobročinstvo, da svoju ljutnju promjeni u blagost, svoju oholost u poniznost i skromnost, žurbu u smirenost i slično, a kada to postigne barem jednim dijelom, znači da je na planu činjena dobra učinio jedan izuzetno veliki korak.

Nakon toga, dobročinstvo treba prenijeti i na druge, počevši od svoje porodice i svojih najbližih rođaka, jer nije ispravno da vjernik uživa u ljepoti a istovremeno pokazuje ravnodušnost spram pogrešnog načina života svojih ukućana.

U vezi toga Poslanik, a.s., je rekao: „Muž je čuvar i zaštitnik u svojoj porodici i odgovoran je za one koje štiti.“

Tim riječima aljehiselam nas podsjeća na našu odgovornost prema našoj porodici. „Zaštita“ i „čuvanje“ prije svega znače usmjeravanje sebe i svoje porodice ka dobru i korisnim djelima, a zatim i čuvanje od negativnih postupaka i lošeg društva.

Ukoliko se čovjek iskreno potrudi i porodičnom životu ukaže potrebnu pažnju, jednim dijelom je obavio svoju dužnost. Sve što učini za porodicu s ciljem da iza sebe ostavi hairli potomstvo i bude primjer drugima nešto je što će mu omogućiti postizanje sreće na oba svijeta.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Related posts

Promjene na Viberu

SAVJETNICI

Brini se o svom zdravlju: Ovako se radi hidžama!

SAVJETNICI

Dijaspora obradovala zdravstvene radnike sa donacijama

SAVJETNICI

Leave a Comment