Poplave u sjeverozapadnom dijelu BiH

Dugo najavljivane obilne padavine danas su pogodile prije svega sjeverozapadni dio BiH

Rijeka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u popodnevnim satima i koja još uvijek pada izlila se na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave.

https://www.facebook.com/savjetnici/videos/440661806765379/?t=7

Nekoliko kuća poplavljeno je u Prijedoru uslijed obilnih padavina zbog kojih je došlo do porasta vodostaja i izlijevanja rijeke Puharske, koja se ulijeva u Sanu.

Poplava je i u naselju Urije, a nabujala rijeka Vragolovača izlila se u mjestu Jutrogošta i presjekla lokalni put. Mještani spašavaju stoku iz štala koje su u blizini ove rijeke.

Kako nam javljaju mještani poplavljenog dijela Prijedora, kiša je počela padati danas u poslijepodnevnim satima nakon čega je uslijedilo i jako nevrijeme praćeno grmljavinom. Njemački Blitzortung detektovao je gotovo 4.000 munja u Potkozarju.

Bujične vode stvorile su probleme u više naselja u Novom Gradu, a poplavljen je centar Svodne.

Inače od 12. do 15. maja u BiH, a prije svega u centralnim i sjeverozapadnim dijelovima naše zemlje se očekuju obilnije padavine. Veoma obilne padavine očekuju se 12, 13, i 14. maja.

Na sjeveru zemlje mjestimično će pasti i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom. Nadležne službe civilne zaštite već danima apeluju na maksimalan oprez i pripravnost za djelovanje na lokalnom nivou.

Prestanak intenzivnijih padavina očekuje se u utorak.