Ponos naše domovine: Bosanska mladost u Melbournu/ FOTO

Već 13 godina zaredom, Udruženje nastavnika u Melbournu organizuje maturske večeri za đake koji uče bosanski jezik od 1-12. razreda, u osnovnoj i srednjoj školi.

Trend negiranja gotovo svega što miriše na Bosnu i Hercegovinu, uključujući i bosanski jezik, nije spriječio ni pokolebao bh. građane u Australiji da svečano obilježe kraj još jedne školske godine.

Ponos naše domovine: Bosanska mladost u Melbournu/ FOTO
Bosanska mladost u Melbournu
FOTO:

Već 13 godina zaredom, Udruženje nastavnika u Melbournu organizuje maturske večeri za đake koji uče bosanski jezik od 1-12. razreda, u osnovnoj i srednjoj školi.

image

Ovogodišnja svečanost održana je u subotu 8. decembra u prepunoj sali hotela Mantra Bell City, uz učešće učenika iz tri državne škole u kojima se u sklopu redovne nastave izučava bosanski jezik, kultura i tradicija. Na kraju školovanja, u 12. razredu, učenici polažu usmeni i pismeni ispit, a dobijene ocjene ulaze u ukupan prosjek.

13 godina zaredom/ ninophotography

Sead Omerović, predsjednik Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji, osvrnuo se na značaj učenja jezika, te sažeto prikazao rad škole u zadnjih 25 godina.

image

Putem video linka, poseban ton svečanosti dao je Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, koji je pohvalio učenike, njihove roditelje i nastavnike, odajući im priznanje za izuzetne napore u čuvanju veza sa domovinom.

I Ed Husić, član parlamenta Australije porijeklom iz Bosne i Hercegovine, takodjer je čestitao maturantima na velikom uspjehu.

image

Joe Tošić, pomoćnik direktora u Victorian School of Languages, uručio je nagrade najboljim učenicima koji su prošle godine dobili odlične rezultate. Jedna od dobitnica priznanja, Nataša Vujmilović, podijelila je svoje iskustvo iz “Bosanske škole” te pozvala druge učenike da se upišu i redovno pohađaju nastavu.

image

“Oda ljubavi” Aiše Hadžiahmetović, prof. bosanskog jezika i književnosti, “Boje prijateljstva”, “Zapis o zemlji”, “On meni nema Bosne”, “Zapjevala sojka ptica”, “Zemlja Bosna”, nastup  folklorne grupe “Dukat” samo su neke od tačaka od kojih su zatrperila srca svih prisutnih.

image

Kulminacija večeri i najsvečaniji dio programa bila je podjela diploma i poklona ovogodišnjim maturantima. A onda se sedamnaest ponosnih i prelijepih momaka i djevojaka opustilo uz ples, muziku i pjesmu.

image

Nastavnice Belma Geljić i Sada Makaš zaslužuju sve pohvale jer su pored obaveznog nastavnog plana maturantima prenijele i dio ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini. Istovremeno, sa nižim uzrastom radile su Amela Grebović-Ademi, Arnela Đug, Fatma Hodžić, Aiša Hadžiahmetović i Nidžara Čolić.

Učenice/ ninophotography

Ovakav uspjeh nemoguće je zamisliti bez zajedničkog rada Udruženja nastavnika u Melbournu, zatim roditelja, bh. klubova i organizacija, sponzora, medija na bosanskom jeziku i Ambasade BiH u Canberri.

Folklor Dukat/ ninophotography

Piše: Aida Haverić/ MojaBiH

Vaš komentar