Image default
Arhiva

Poljoprivrednici od 15. januara blokiraju cijelu FBiH

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH pozvalo je oba doma Parlamenta FBiH da što prije zakažu sjednicu i usvoje Budžet za 2018. godinu kako bi se odblokiralo plaćanje poticaja poljoprivrednim proizvođačima.

Ukoliko do toga ne dođe, poljoprivrednici iz svih kantona najavili su masovne proteste u okviru kojih će blokirati ceste i granične prelaze. Rok koji su postavili vlastima je 15. januar, a proteste bi organizovali 20. januara.

“Tražimo od Vlade FBiH da ne usvoji privremeno finanasiranje kako bi i oni osjetili kako je kada nemate plate i tražimo što hitnije usvajanje programa o novčanim podrškama poljoprivrednicima. Nadamo se da će i Strategija ruralnog razvoja u BiH biti usvojena na nivou BiH”, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Iz budžeta za 2018. godinu planirano je oko 70 miliona KM za poljoprivredu u koje je uračunato i plaćanje dugovanja poljoprivrednicima iz 2014. godine. Sada je sve obustavljeno.

“Poljoprivredni proizvođači moraju imati poticaje jer je poljoprivreda niskoakumulativna i nema prihoda. U nju se mora ulagati jer je to proizvodnja hrane. Ujedinili smo se i govorimo jednim glasom i donosioci odluka trebaju shvatiti ozbiljnost ovog posla. Samo u peradarstvu je oko 100.000 ljudi, u malinarstvu oko 60.000 ljudi, a u svim sektorima je preko 40 posto stanovništva”, rekao je poljoprivrednik iz USK.

Tuzlanski poljoprivrednici koji su registrovali svoju djelatnost kao obrt u velikom su problemu jer će, zbog neusvajanja budžeta a samim time i programa novčane podrške, doći u pitanje njihova održivost.

“U TK imamo više od 16.000 registrovanih gazdinstava od čega je više od 700 osoba uposleno na svojim imanjima i plaćaju sve dadžbine državi. Ne treba dozvoliti da sa kašnjenjem usvajanja budžeta po automatizmu dođe do kašnjenja donošenja ovih programa”, rekao je Suad Selimović, predsjednik poljoprivrednika u TK dodavši kako očekuje da će povećanja iznosa sredstava koji su planirani za poljoprivredu,

Također, nadaju se da će imati na raspolaganju i sredstva za kapitalna ulaganja koja su godinama izostala, a koja su ključna za poljoprivredu.

“Upozoravamo vlasti da do 15. januara imaju rok da usvoje budžet. Ukoliko do toga ne dođe poduzet ćemo drastične korake, blokirat ćemo puteve i granice, to garantujemo”, poručio je Refik Hodžić iz ZDK-a.

Related posts

Referendum o Danu RS-a je antidejtonski

SAVJETNICI

Ajvar od paprika, patlidžana i gljiva

SAVJETNICI

Američki kauboj napao crkvu zbog punice

SAVJETNICI

Leave a Comment