Image default
Agro kutak

Poljoprivrednici iz Bugojna uporni uprkos problemima zbog koronavirusa

Dobre vijesti iz otkupnih stanica na teritoriji bugojanske općine, obradovale su uzgajivače malina koji ovih dana ubiru plodove svog rada. Primjer su supružnici Hazim i Enisa Huntić iz naselja Milanovići, koji posljednjih godina uzgajaju dvije sorte maline, vilamet i polku, uglavnom na zemljištu koje uzimaju pod zakup.

Za razliku od prošle sezone kada su, zbog problema s otkupnom cijenom maline, mnogi poljoprivrednici odlučili uništiti svoje zasade, ova godina mogla bi biti znatno povoljnija.

“Branje vilameta je pri kraju, i mi smo zadovoljni urodom, kao i otkupnom cijenom maline od 3,30 KM. U poslu nam pomažu djeca, a kad završimo s ovom sortom, krenut će branje polke koja, inače, prispjeva nešto kasnije”, kazali su.

Obrađuju trenutno oko devet duluma zemljišta na kojem su, uz malinu, zasijali kukuruz i razno povrće koje prodaju kupcima iz Bugojna, te jedan dio, uglavnom luk, plasiraju u zimskim mjesecima na hercegovačko tržište, većinom u Čapljinu.

“Interes je evidentno smanjen zbog pojave koronavirusa, ali se borimo, uporni smo… Ništa neće doći samo. Gotovo sav kukuruz prodamo kao kuhani, a luk ostavljamo za zimu, kada se može prodati po većoj cijeni”, navodi Enisa Huntić.

Dodaje kako je, zbog pandemije COVID-19, ostala privremeno bez stalnog posla, ali se nada da će se uskoro steći uvjeti da se vrati na svoje radno mjesto.

“Vjerujem da je ovo što se dešava samo privremenog karaktera, i da će sve uskoro biti kao nekad, a vrijeme iza nas samo ružan san”, zaključila je.

Related posts

Moljac paradajza – opaka štetočina koja pravi sve veće probleme

SAVJETNICI

Nauči kalemiti limun (VIDEO)

SAVJETNICI

Savjetujemo: 0lakšaj podizanje sanduka punog meda.

SAVJETNICI

Leave a Comment