Image default
Arhiva

Policija upozorava vozače: Od nedjelje nova pravila na cestama

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj su česte prometne nesreće koje su rezultirale velikim brojem smrtnih slučajeva. Policija je zbog toga odlučila javnosti skrenuti pozornost na neke od činjenica.

Upozoravaju na gužve koje će se dogoditi u povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana te pozivaju sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije. Posebno treba obratiti pažnju na pješake.

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena te vozače podsjećaju da su tokom zimskog računanja vremena dužni imati upaljena dnevna ili kratka svijetla.
– Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tokom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna – stoji u priopćenju policije.

Kako prenosi radioSarajevo :

Za kraj su objavili i nekoliko savjeta svima koji sudjeluju u prometu:
– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila

– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu

– koriste zaštitnu kacigu

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja

– u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću

– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Related posts

U Tursku ove godine izvezeno 6.100 tona mesa

Biometeorološka prognoza

Maragrin je zlo iz naše kuhinje: Izaberi maslac umjesto margarina

Leave a Comment