Pokretanje Unske pruge ?

Pokretanje  Unske pruge, odnosno ulaganje u željezničku infrastrukturu, bila je tema sastanka  između predstavnika USK-a  i direktora  Željeznica F BiH.

Razgovaralo se o saradnji i mogućnostima organiziranja  željezničkog saobraćaja na unskoj pruzi  kako putničkog tako i teretnog. U tom pravcu, bilo je riječi o zajedničkom istupanju prema federalnim vlastima,  a dosta se očekuje i od zajedničkog sastanka Vlada BiH i Hrvatske koja bi povezala ovu  sa kninskom prugom.

Sa direktorom Željeznica Federacije Enisom  Džafićem o rješavanju problema u ovoj oblasti razgovaralis u Husein Rošić, premijer Usk, Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una te Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede.
Unska pruga, ponovo je na inicijativu zvaničnika iz USK-a, bila tema razgovora na višim nivoima.Za njeno pokretanje  zainteresiran je  Enis Džafić, direktor Željeznica Federacije. Namjera je povezati unsku prugu sa ostalim dijelovima BiH i RH, te je staviti u funkciju industrije i turizma. Za ostvarenje pomenutih planova potrebna su veća izdvajanja iz federalne kase.

Ideja je da se unska pruga poveže sa Hrvatskom. Plan je da se  preko kninske pruge otvori prema lukama u Splitu, Šibeniku i Zadru. S tim u vezi uslijediće pregovori sa Hrvatskom vladom o obnavljanju međudržavnog ugovora kojim je svojevremeno bilo regulisano ovo pitanje.Željeznička veza sa susjednom državom važna je posebno u privrednom smislu.
Premda bi željeznice mogle lakše i jeftinije ostvariti prihod Bosni i Hercegovini  u njih se, za razliku od cestovnog , ne ulaže dovoljno. Očit primjer je unska pruga kojom vozovi već duže vrijeme ne saobraćaju. Da li će ovog puta USK dobiti šansu da se poveže sa ostalim dijelovima zemlje i Hrvatskom,  ovisi od spremnosti  i interesa federalnih vlasti.