Image default
Arhiva

Pohađaju školu iz doba Austro-ugarske: Uslovi za nastavu su iz prošlog stoljeća

Prijedorska škola je izgrađena u vrijeme austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini 1912. godine, a zub vremena i posebno ljudska nebriga u proteklih više od 100 godina uticali su da se pretvori u ruševinu.

Područna škola u naselju Rasavci, izgrađena početkom prošlog vijeka, jedna je od najstarijih na prijedorskom području, a među tamošnjih 39 seoskih škola ima najveći broj učenika. Iako se u njoj više od stoljeća obrazuju generacije djevojčica i dječaka, danas jedva zadovoljava minimum uslova za odvijanje nastave, javlja Anadolu Agency.

Osim što zbog prokišnjavanja krova otpada malter sa plafona učionica, stare stolarije, vlažnog hodnika, zagrijavanja tri učionice primitivnim pećima, koje su se na ovim prostorima koristile prije više od 60 godina, ona nije ni funkcionalna, jer nema salu za fizički odgoj, ni adekvatno riješen mokri čvor, a nije ni ograđena, iako je samo nekoliko metara udaljena od magistralnog puta Prijedor – Sanski Most.

Stvoriti normalne uslove za školovanje

U školi koju pohađa 57 učenika od prvog do petog razreda osnovne škole, organizovanih u dvije smjene, zaposleno je pet nastavnika i jedna spremačica.

– Pohađao sam ovu školu, ali i moj otac, kao i moj djed koji je bio njen prvi podvornik. Nova škola se trebala izgraditi 1972. godine, kada je građena i ona u naselju Ćela. Umjesto njene izgradnje, obećaše da će se ona obnoviti, ali ne uradiše ništa – izjavio je za Anadolu Agency Zoran Stupar, stanovnik sela Rasavci.

Napomenuo je da je tokom nedavne predizborne kampanje novi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obećao mještanima da će se, ukoliko se ne pojavi donator, grad pobrinuti za ovu školu i dodao da će vrijeme pokazati da li će ovo obećanje ispuniti.

Mještanka Jelena Bera, čije dijete pohađa ovu školu, kazala je da njihovoj djeci treba obezbijediti znatno bolje uslove od ovih koje im nudi škola.

– Njima trebaju tri dobre učionice, uređen mokri čvor i kotlovnica, nisu potrebna velika sredstva da bi se stvorili normalni uslovi za odvijanje nastave – istakla je ona.

Članica Savjeta roditelja u školi Jelena Ćorić rekla je da se duži vremenski period bore da djeca dobiju bolje uslove od postojećih i ocjenila da se sadašnja škola nalazi u katastrofalnom stanju.

– Nadam se da će se neko sjetiti da stvori normalne uslove da se djeca normalno školuju i da imaju u školi, kao i ostala djeca u današnje vrijeme. Slali smo ministarstvu zahtijev i obraćali se direktoru centralne škole da se nešto uradi u povodu ove škole, ali se do sada sve završavalo na obećanjima – rekla je Ćorić.

Potraga za donatorima

Direktor Osnovne škole Dositej Obradović Stevica Džogazović rekao je da je područna škola u Rasavcima u građevinskom smislu u najlošijem stanju na području Prijedora.

– Tokom ovogodišnjih septembarskih kiša došlo je do prokišnjavanja objekta i otpadanja maltera. Dio objekta u kojem je došlo do problema ogradili smo da se učenici ne kreću po tom prostoru, a elektroinstalacije na mjestima gdje je došlo do prokišnjavanja isključili smo iz upotrebe, da bi se spriječila havarija – kazao je on i dodao da ga je prijedorska građevinska inspekcija usmeno informisala da objekat ne ugrožava sigurnost učenika i zaposlenih.

Školi je u pomoć pritekla i Agencija za lokalnu demokratiju iz talijanske pokrajine Trentino, koji su postavljanjem filtera za prečišćavanje vode, obezbjedili učenicima pitku vodu.

On je ustvrdio da učenici ove škole ne zaostaju u pogledu nastavnih učila i nastavnog kadra u odnosu na druge područne škole.To je potkrijepio podatkom da je jedna učionica opremljena sa 20 laptopa, koji su svakodnevno na raspolaganju učenicima.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Ljiljana Babić je, uz konstataciju da lokalna uprava nema ingerenciju nad osnovnim i srednjim obrazovanjem, kazala da se grad Prijedor nikad nije oglušio o obrazovanje i naglasila da je to vidljivo u prethodnom periodu.

– Roditelji su u maju došli u Odjeljenje, iznijeli svoje zahtijeve i izrazili bojazan za svoju djecu koja pohađaju tu školu. Grad Prijedor je u više navrata kandidovao kod međunarodnih donatora, kao i kod Vlade RS ovaj projekat i još uvijek nismo dobili negativan odgovor, a u ovom trenutku mogu reći da će Grad Prijedor pomoći da li rekonstrukciju sadašnje ili izgradnju nove škole – rekla je Babić.

– Riječ je o jednoj od najstarijih obrazovnih ustanova na ovom području, što nije beznačajan podatak, a ako ipak nije moguća njena adaptacija, potrebno je bilo izgraditi novu školu, jer u sadašnjim vremenima, kada se mnoga sela gase, u Rasavcima koji broje 874 stanovnika, ima zavidan broj djece, što može samo da ohrabri – kazala je stanovnica naselja Rasavci kod Prijedora.

(Faktor.ba, Foto: Anadolu Agency)

 

 

 

Related posts

VISOKE KAZNE ZA NEPRISTOJNE STANARE: Ko preko terase trese mrve, 8.000 kazne bez prava žalbe! Evo šta se još ne smije

Prognoza: Oblačno s kišom i grmljavinom

Istina o GMO, sve što niste imali vremena da guglate

Leave a Comment