Pogledaj ovog simpatičnog robota za dostavu paketa

Robot se namijenjen dostavi unutar grada, a kreće se brzinom od 6 do 20 kilometara na sat. Primatelja prepoznaje skeniranjem lica...

Talijanski startup E-Novia predstavio je novi dostavni robot YAPE, namijenjen dostavi unutar grada. Manji dostavni roboti koji ne lete zrakom kao dronovi, postaju sve popularniji. Razlog tome su tehnološke i legislativne prepreke koje stoje pred dostavnim letećim dronovima, koje se jednostavno ne primjenjuju na robote koji ne lete.

Zbog toga, prizemljeni dostavni dronovi bi mogli postati sastavni dio svakodnevnice mnogo ranije nego primjerice, Amazonov dostavni dron. Slične koncepte poput ovog talijanskog startupa također je predstavila Honda, koja će na CES sajmu u Las Vegasu početkom sljedeće godine službeno demonstrirati niz dobroćudnih robota.

ROBOT SE BALANSIRA NA DVA KOTAČA
YAPE robot (skraćeno za Your Personal Pony Express), koristi GPS, video kamere i lasere za samovozeće kretanje po gradskim prometnicama. Putem tih sustava, YAPE može izbjegavati razne prepreke, poput pješaka i rupa na cesti. Simpatičan robot ima i niz drugih senzora putem kojih može vršiti interakciju s prometom, primjerice senzora za prepoznavanje prometnih znakova, semafora i ostalih sudionika u prometu.

Poput Segwaya ili Hoverboarda, YAPE robot ima samo dva kotača, a stabilizira se putem integriranih žiroskopa. Nosivost mu je sasvim respektabilnih 70 kilograma, a domet je sasvim impresivan, čak 80 kilometara na jednom punjenju.

DOSTAVA SE MOŽE PRATITI UNUTAR APLIKACIJE
Korisnici koji žele obaviti dostavu, naručuju YAPE putem aplikacije, koji unutar par minuta stiže pred njihov ulaz. Korisnik potom stavlja paket unutar zaključanog pretinca, te postavlja ime primatelja i njegovu adresu unutar aplikacije. YAPE potom posve autonomno kreće svojom rutom, a primatelj i pošiljatelj mogu unutar aplikacije vidjeti gdje se trenutno nalazi robot.

YAPE će se pritom kretati samo po nogostupu ili biciklističkim stazama i to brzinom između 6 i 20 kilometara na sat. Nakon dolaska na destinaciju, pretinac se automatski otključava, no samo ako se pored robota nalazi primatelj, koji se prepoznaje skeniranjem lica unutar aplikacije.