Podijeliti ili pobijediti …

Za www.savjetnici.info piše – Nahid Kulenović
Jedna politička… predizborna…

Politička partija i političari znaju često korisitti termin POBIJEDITI i POBJEDA. Smatram ovo strašnim.

Pobjeda implicira da je neko poražen, bačen na pod, potučen, ponižen,… od strane nekoga.

Kada uzmemo u obzir da na lokalnim izborima treba komšija “pobjediti” komšiju onda ova ratoborna terminologija izgleda bolno i u isto vrijeme strašno.

Ako uzmemo u obzir da ukupno stanje u našim općinama nije nimalo ružičasto, da se grca u deficitima, da su veliki dugovi, da je kvaliteta života jako niska,… izgleda smješno da iko može smatrati “pobjedom” preuzimanje obaveze da se uhvati u koštac s takvim problemima.

Tek onda kada naši ljudi s bandera skontaju da biti izabrani predstavnik naroda znači preuzeti odgovornost za taj narod, možemo nadi dati novu šansu.

Oni koji se svake dvije godine šaraju ratničkim bojama, iskopavajući nove i uzimajući neukopane ratne sjekire uzvikuju ratni poklič – POBJEDA, istovremno jašući na grbačama onih koji im daju glasove, su umislili da nečije skalpove treba stalno skidati i da su oni doživotne poglavice makar im pleme sve manje bilo i zbog njihove nesposobnosti sve teže živjelo

Ali, ni ovo nije vrhunac filmske priče westerna na BH način. Pokušavajući odgonetnuti šta bi u toj priči mogao biti narod sve više se čini da je mnogima jedino važno biti dio nje. Ako ne mogu biti poglavice i stranački strijelci, mogu biti konji vrani koji pobjednike na svojim grbačama nose.

Važno je pobijediti.