Image default
Arhiva

Podignite imunitet hranom i vježbom

Kako nam je rekao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, organizmi pacijenata nisu bili spremni za ovakvu klimatsku promjenu te je zbog toga nastupio i period viroze. Simptome prehlade imaju sve dobne grupe, ali je broj pacijenata u granicama normale i očekivan za ovo doba godine.

“Ljekari savjetuju da se unosi što više voća i povrća, tekućine, vitamina C i da se izbjegava boravak u zatvorenim prostorijama gdje ima mnogo ljudi. Preporučuju se boravak na planinama i tjelovježba”, rekao je Šarkić.

Ono što se također preporučuje jeste konzumiranje bijelog i crvenog luka, meda i prema starom narodnom receptu – pileće supe. Bitno je i da dovoljno spavate jer umor povećava osjetljivost organizma.

Namirnice bogate vitaminom C su koncentrat šipka, crne ribizle, peršun, paradajz pire, svježa crvena paprika, komorač, karfiol, kivi, jagode, keleraba. Limun je također bogat ovim vitaminom, ali je potpuno beskoristan ako ga stavljate u vruć čaj.

U domovima zdravlja KS, ali i drugim dijelovima BiH, uskoro počinje vakcinacija protiv gripe, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

S obzirom na to da je počela grijna sezona samim tim je povećano zagađenje zraka. Poseban problem imaju pacijenti s oboljenjima disajnih puteva, najviše asmatičari.

“Ovi pacijenti trebaju izbjegavati izlazak vani u periodima kada je zagađenje najveće, osim ako idu na planinu. Zagađeni zrak je pun sumpordioksida koji štetno djeluje na plućne bolesnike i formira sekret koji sprečava pravilan rad pluća. Tada se mogu pojaviti kašalj i infekcije, što može zakomplikovati zdravstveno stanje ovih pacijenata”, kazao je Šarkić.

Ukoliko moraju izaći vani preporučuje se da zaštite disajne puteve. Također, pacijentima se savjetuje da redovno koriste propisanu terapiju.

Related posts

Neke izborne komisije nisu dostavile materijale na vrijeme

Bosanski dijamant i dalje među 10 najvećih zimskih transfera u historiji

Legendarni fićo

Leave a Comment