Kako nam je rekao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, organizmi pacijenata nisu bili spremni za ovakvu klimatsku promjenu te je zbog toga nastupio i period viroze. Simptome prehlade imaju sve dobne grupe, ali je broj pacijenata u granicama normale i očekivan za ovo doba godine.

“Ljekari savjetuju da se unosi što više voća i povrća, tekućine, vitamina C i da se izbjegava boravak u zatvorenim prostorijama gdje ima mnogo ljudi. Preporučuju se boravak na planinama i tjelovježba”, rekao je Šarkić.

Ono što se također preporučuje jeste konzumiranje bijelog i crvenog luka, meda i prema starom narodnom receptu – pileće supe. Bitno je i da dovoljno spavate jer umor povećava osjetljivost organizma.

Namirnice bogate vitaminom C su koncentrat šipka, crne ribizle, peršun, paradajz pire, svježa crvena paprika, komorač, karfiol, kivi, jagode, keleraba. Limun je također bogat ovim vitaminom, ali je potpuno beskoristan ako ga stavljate u vruć čaj.

U domovima zdravlja KS, ali i drugim dijelovima BiH, uskoro počinje vakcinacija protiv gripe, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

S obzirom na to da je počela grijna sezona samim tim je povećano zagađenje zraka. Poseban problem imaju pacijenti s oboljenjima disajnih puteva, najviše asmatičari.

“Ovi pacijenti trebaju izbjegavati izlazak vani u periodima kada je zagađenje najveće, osim ako idu na planinu. Zagađeni zrak je pun sumpordioksida koji štetno djeluje na plućne bolesnike i formira sekret koji sprečava pravilan rad pluća. Tada se mogu pojaviti kašalj i infekcije, što može zakomplikovati zdravstveno stanje ovih pacijenata”, kazao je Šarkić.

Ukoliko moraju izaći vani preporučuje se da zaštite disajne puteve. Također, pacijentima se savjetuje da redovno koriste propisanu terapiju.