Image default
Arhiva

Počnite štedjeti vodu jer samo je 1% dostupno za piće

Zalihe pitke vode na našoj planeti nisu beskonačne, a čak 97 posto svih voda na Zemlji je slana voda koja nije prikladna za piće.

Od 3 posto pitke vode, 1 posto nam je dostupan za piće. Druga 2 posto zaključano je u ledenim kapama i ledenjaka.

Samo 1 posto vode na Zemlji dostupan je za piće. Zato je štednja vode postala važna tema.

Čak i u područjima gdje se čini da vode ima u izobilju trebali bi početi razmišljati oracionalnijoj upotrebi vode.

                  Da li brinete o potrošnji vode?

Racionalnom potrošnjom vode možete uštedjeti na računima za komunalne usluge, ali još važnije, pomoći u sprečavanju zagađenja vode u obližnjim rijekama i jezerima u koje se slijevaju komunalne otpadne vode.

Štednja vode može produžiti život septičke jame smanjujući zasićenost tla. To će smanjiti i onečišćenje tla koje se događa uslijed istjecanja.

Sustavi kanalizacije također mogu postati preopterećeni i što manja količina vode koja protječe kroz sustav, to je niža vjerojatnost onečišćenja okolnih rijeka, potoka i jezera.

Vodu možete štedjeti i čuvati okoliš na jako jednostavne načine. Potrebno je samo malo truda.

10 načina za jednostavne uštede na vodi u kućanstvu:

1. Provjerite cure li vam slavine ili cijevi

Samo lagano kapanje vode iz istrošene slavine može trošiti i do 75 litara vode dnevno. Veća propuštanja mogu trošiti i stotine litara vode na dan. Ako instalirate štedni regulator mlaza možete uštedjeti 70% vode

2. Ne koristite WC kao pepeljaru ili koš za smeće

Svaki put kada opušak, maramicu ili neko drugo smeće bacite u WC i pustite vodu, potrošite pet do sedam litara vode. Prestanite to raditi i smeće bacajte u kantu.

3. Provjerite curi li vam vodokotlić

Stavite malo boje za hranu u vodokotlić.

Ako se boja počinje pojavljivati ​​u WC školjci u roku od 30 minuta i to dok ne puštate vodu, to je znak da vam vodokotlić curi.

Kvar treba popraviti odmah, a dobra je vijest da je većina zamjenskih dijelova jeftina i jednostavna za instalaciju.

4. Uz pomoć vodomjera otkrijte curi li vam negdje voda

Očitajte vodomjer, dva sata nemojte koristiti vodu i nakon dva sata ponovno očitajte. Ako vodomjer ne pokazuje isti rezultat, postoji pukotina.

5. Instalirajte sustave za uštedu vode

Upotrebom Preval sustava za uštedu vode može se znatno smanjiti potrošnja vode – čak i do 70 posto. Sustavi su jednostavni za instalaciju i lako čistljivi jer je brtva odvojena od regulatora mlaza, a protok vode se može u svako vrijeme regulirati s inbus ključem.

Preval sistemi za uštedu ne sadrže plastične i gumene dijelove, već isključivo materijale koji u dodiru sa pitkom vodom ispunjavaju higijenski standard (plemeniti čelik, bronca, mesing, srebro, ecobrass).

Uz instalaciju štednih sistema, morali bi i ograničiti vrijeme tuširanja. Znamo da volite dugi, vrući tuš, ali svaka dodatna minuta tuširanja odnosi 20 do 40 deset litara vode.

Imajte to na umu. Svaka dodatna minuta tuširanja znači do 40 litara vode više

6. Stavite plastične boce ili plovak u vodokotlić

Kako bi smanjili gubitke vode možete iskoristiti ovaj jednostavan trik.

Napunite dvije plastične boce s pijeskom ili šljunkom (nekoliko centimetara od dna) i stavite ih u vodokotlić kako bi smanjili količinu vode kojom se puni. Pazite da stavite boce dalje od mehanizma za puštanje vode, ali i da u kotliću bude ipak dovoljno vode za ispiranje.

Ako vam se to čini prekomplicirano možete kupiti plovak za vodokotlić. Jeftin je i jednostavan za instalaciju, a tako se može uštedjeti deset ili više litara vode dnevno.

7. Izolirajte cijevi za vodu

Cijevi za vodu je jeftino i lako izolirati izolacijskom pjenom. Korisno je jer će brže dobiti toplu vodu, a izbjeći ćete i rasipanje vode dok se zagrijava.

8. Zatvorite vodu kad je ne koristite

Jedan od načina da smanjite uporabu vode je da isključite tuš kad se sapunate, a zatim ga ponovno uključite za ispiranje. Možda vam se to čini kao beznačajna ušteda, ali za četiri minute tuširanja potroši se oko 75 do 150 litara vode. Nema potrebe da voda teče kada je ne koristite

Nema potrebe da voda curi ni dok vi dok perete zube. Samo namočite četkicu i napunite čašu vodom kojom ćete isprati usta.

9. Ispirite britvicu u umivaoniku

Napunite umivaonik toplom vodom i u njemu ispirite britvicu dok se brijete. To će poslužiti svrsi baš kao i da je ispirete s tekućom vodom, a potrošit ćete daleko manje vode.

Moramo naučiti kako štedjeti vodu danas da bi je imali u budućnosti.

Voda je temelj života na Zemlji.

Vodu trebamo čuvati danas, kako bi je imali sutra

Uz zrak, voda je naša najdragocjeniji resurs.

Štednja vode pomaže i očuvati naš okoliš i štedi novac.

Uz male promjene životnih navika i vi možete doprinijeti očuvanju ograničenih vodnih resursa.

 

Related posts

Extremni biciklisti

SAVJETNICI

Sanska Ilidža moderno banjsko lječilište za sve generacije

Namik Alimajsrorović

Razvoj prije rođenja – Hrani moj mozak

SAVJETNICI

Leave a Comment