Image default
Arhiva

Počitelj noću priča stoljetne priče

Počitelj noću odaje bogatstvo povijesnog naslijeđa koje čuva u svakom svome kamenu.

Počitelj koji je opjevan u mnogim pjesmama i gradić koji je stoljećima inspiracija mnogih umjetničkih djela, noću priča posebnu priču na svim mogućim jezicima i o svim civilizacijama koje su se u njemu smjenjivale.

Prizore koje mnogi mogu vidjeti samo u dobrim povijesnim filmovima, u gradiću s lijeve strane Neretve, uz magistralni put između Mostara i Čapljine, vjerno je ovjekovječio fotoreporter Anadolu Agency (AA).

Lagana svjetlost koja iz svega dva sokaka osvjetljava znamenitosti Počitelja odaje bogatstvo povijesnog naslijeđa koje čuva ovaj gradić u svakom svom kamenu.

Prema predaji, Počitelj znači mjesto za počivanje, odnosno odmor ili mjesto gdje sve počinje, a da je zaista tako dovoljno je u tišini noći prošetati sokacima starog grada i, susrećući pokojeg ježića, oslušnuti tišinu koja priča o njegovom pravom značenju.

Mjesto odmora, mjesto inspiracije, mjesto početaka sve je to Počitelj noću, uvjerila se ekipa Anadolu Agency (AA), prilikom večerašnje šetnje povijesnim gradom koji je UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulture.

Raskoš Šišman Ibrahim-pašine ili Hadži Alijine džamije, posebno se ističe i predstavlja jedno od najuspješnijih osvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH. Prema svom natpisu, sagrađena je hidžretske 970. godine (1562.-63. godine), a podigao ju je Hadži Alija. Džamija zauzima istaknuto mjesto u prirodnom okružju urbanog tkiva grada. Ostale javne zgrade smještene uz džamiju su mekteb, imaret, medresa, hamam, han i sahat-kula.

izvor :Trt

Related posts

Uz pomoć vode i sode, provjerite je li jabuka hemijski tretirana

Stanje na cestama

Prijedlog za današnji ručak: Punjena zapečena paprika

Leave a Comment