Image default
Arhiva

Počinje nova školska godina: Da li je predviđeno previše predmeta za prvačiće?

Do sada su, prema rasporedu, imali u prosjeku tri časa na dan, sad će dobiti po još jedan čas dnevno, jedan tjelesnog, jedan informatike i engleskog, ali mislim da to neće biti opterećenje, kazao je direktor.

Sanela je majka šestogodišnjeg dječaka koji sutra kreće u prvi razred osnovne škole. Djeca s nestrpljenjem iščekuju novo razdoblje u svom životu, dok majke strahuju zbog novih obaveza svojih mališana i težine ruksaka na njihovim leđima. U rasporedu prvačića od ove školske godine, pored bosanskog jezika, matematike, moje okoline, tjelesnog i zdravstvenog odgoja, vjeronauke, muzičkog i likovnog, naći će se i engleski jezik, te informatika, a u njihovom ruksaku bit će ukupno sedam udžbenika.

– Smatram da će djeca imati mnogo predmeta za svoj uzrast. Teško će im biti održati pažnju 45 minuta, jer su ionako premali za školu, a i sam polazak u školu bit će velika promjena za njih. Mislim da im dodatni čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja neće biti problem, ali da će im biti teško održati koncentraciju pored svih predmeta za još dodatna dva predmeta, engleski i informatiku – priča Sanela, majka prvačića.

Prilagođena nastava

Knjige za učenike prvih razreda osiguralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, što je veliko olakšanje za roditelje.

– Mnogo znači to što nećemo morati plaćati knjige, osim udžbenika za engleski jezik. Naročito je to dobro za roditelje koji imaju više školaraca, jer za pripremu prvačića bez knjiga treba oko 200 maraka, ako se kupuje kvalitetniji ruksak – pojašnjava Sarajka, dodajući da za novi predmet informatiku, srećom, neće trebati udžbenik, tako da mališanima torbe neće biti mnogo teže.

Iako pojedini roditelji strahuju, direktor Osnovne škole “Malta“ Asmir Hasičić, s druge strane kaže da novi predmeti neće opterećavati prvačiće jer će se nastava prilagoditi njihovom uzrastu.

– Informatika nije kao predmet koji djeca imaju u višim razredima, to je način da se djeca upoznaju s novom, modernom tehnološkom sredinom koja ih okružuje. Djeca su svakako izložena tabletima, pametnim telefonima, pa da se kroz obrazovni sistem to kanalizira i mislim da taj predmet neće biti naodmet, te smatram da će se učitelji znati snaći za predavanje tog predmeta. Predmet je koncipiran tako da djeca uče kako se na pravi način koristi tehnologija, kako računar koristiti za korisne stvari, šta je manje korisno, te kako se pravilno držati pred računarom – pojašnjava Hasičić.

Novina za učenike prvih razreda je i uvođenje trećeg časa tjelesnog odgoja.

Improvizirani časovi

– Ovim predmetom nastoji se smanjiti pretilost kod djece. Do sada su, prema rasporedu, imali u prosjeku tri časa na dan, sad će dobiti po još jedan čas dnevno, jedan tjelesnog, jedan informatike i engleskog, ali mislim da to neće biti opterećenje – kazao je direktor.

Hasičić ističe da će učitelji časove i gradivo prilagoditi djeci, jer ništa nije fiksirano.

– Čas ne mora trajati 45 minuta, oni će to prekrajati, spajati i improvizirati, zavisno od povratne informacije koju imaju od učenika. U prvom razredu planirano je učenje kroz igru i priprema djece za dalje školovanje – zaključuje Hasičić.

Knjige za engleski 28 KM

Iako je resorno ministarstvo osiguralo udžbenike za prvačiće, njih je po potrebi moguće i kupiti. U izdavačkoj kući Sarajevo Publishing svi udžbenici koštaju po 10,50 KM, a radne sveske 8,50 KM, dok će roditelji za udžbenik za engleski jezik morati izdvojiti 15 KM, a za radnu svesku 13 KM.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)

Related posts

Zdravofest – festival gastronomije i folklora

Sarajevski ljekar na čelu jedne od najvećih bolnica na Bliskom istoku

Da li je pilićima pretoplo?

Leave a Comment