Počeli izbori koji su podijelili Austriju

Austrijanci danas biraju novog predsjednika, u trećem pokušaju, čime se završava predizborna kampanja koja je dovela do podjele u društvu.
Predizborna kampanja dva kandidata, Norberta Hofera i Alexandera Van der Bellena, bila je polarizujuća
Austrijanci danas biraju novog predsjednika, u trećem pokušaju, čime se završava i 11-mjesečna predizborna kampanja koja je dovela do podjele u austrijskom društvu.

Predizborna kampanja dva kandidata, kandidata Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera i Alexandera Van der Bellena, bila je polarizujuća, a ujedno i kampanja u kojoj su valdajuće Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), koje su do sada uvek postavljale predsjednika, bile deklasirane kao gledaoci, pišu agencije.

Ovi izbori mogli bi ući u historijske anale po više pitanja. Tako bi po prvi put, u poslijeratnoj historiji zemlje, jedan nezavisni kandidat mogao biti predsjednik, a ujedno bi, izborom Hofera, država dobila i najmlađeg predsjednika sa 45 godina.

bosanac-mustafa-selimspahic-kandidat-za-pokrajinski-parlament-gornje-austrije

Bosanac Mustafa Selimspahić kandidat za pokrajinski parlament Gornje Austrije

Hofer je u kampanji tematizirao strahove Austrijanaca, i to svih socijalnih slojeva, prije svega strah od socijalnog pada, jedinstvena je ocjena istraživača javnog mnijenja.

Oko sebe je okupio građane koji strepe od preopterećenja zbog prevelike imigracije, ali i one koji su nezadovljni aktuelnom vladom (SPO-OVP).

Stvorena referendumska atmosfera
U gradovima i među mlađima, kao i ženama, Van der Bellen ima veću podršku. On je okupio građane koji se plaše da bi pobjedom desnice bile ugrožene osnovne vrijednosti republike.

Tokom predizborne kampanje stvorena je referendumska atmosfera, jer građani odlučuju između dvije potpuno suprostavljene političke struje.

Hofer zastupa kurs oštrijeg nastupa Austrije prema EU, blokiranju svake dalje centralizacije Unije, i za veća nacionalna ovlaštenja.

Van der Bellenova kampanja ukazivala je na opasnost ugrožavanja imidža Austrije u svijetu izborom desničara, prije svega zbog prijetnje da bi pobjeda Hofera mogla voditi ka istupanju iz EU.

On se zalaže za još bližu saradnju u EU, kao i protiv širenja mržnje protiv izbjeglica i imigranata.