Image default
Arhiva

Poboljšaj imunitet svog djeteta

Imunološki sistem je veoma složene strukture, što je neophodno za spečificnost imunog odgovora na strane antigene i za kooperaciju sa drugim sistemima u organizmu u cilju održavanja vlastite zaštite organizma od različitih bolesti.

Imunološki sistem obuhvata više značajnih elemanata od kojih su limfociti (vrsta bijelih krvnih zrnaca) centralni, iako i drugi elementi kao limfoidno tkivo i druge ćelije imaju isto tako značajnu ulogu.

Za očuvanje imunološkog sistema, a samim tim i adekvatnu zaštitu organizma od raznih spoljnih uticaja, veoma je važan odgovarajući režim života, što podrazumjeva: pravilnu – raznovrsnu ishranu bogatu svježim voćem i povrćem, adekvatnu fizičku aktivnost i život bez stresa i kvalitetan san i odmor.
 Značajno je napomenuti da djeca koja su na prirodnoj ishrani u prvim mjesecima života preko majčinog mlijjeka stiču veoma značajne elemente imunološkog sitema koji ih štite od infekcija.
Za pojedine bolesti imunitet obezbeđujemo redovnom vakcinacijom djece, po kalendaru obaveznih vakcinacija (tuberkuloze, tetanusa, dječje paralize, velikog kašlja, difterije, hepatitisa B, malih boginja, zaušaka, rubeole).
Kod neke djece se javljaju urođeni i stečeni oblici poremećaja funkcije imunološkog sitema, i ona češće oboljevaju od različitih teških infekcija i nekih drugih bolesti.

Related posts

Divlji zec

SAVJETNICI

Upozorenje vozačima koji koriste klima uređaj u vozilu

SAVJETNICI

Ko je pušio, pušio je: Poskuplju cigarete!

SAVJETNICI

Leave a Comment