Image default
Arhiva

Pobjedu na Visu borcima je lično čestitao Alija Izetbegović

Uz 91. godinu od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva BiH

GRAČANICA: Pobjedu na Visu borcima je lično čestitao Alija Izetbegović

Danas, kada se obilježava 91. godina od rođenja prvog predsjednika međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, sinoć je na Času historije, kojeg je u okviru obilježavanja 22. godišnjice oslobađanja Visa, najveće pobjede gračaničkih boraca, ratni načelnik OG-2 pukovnik Ibrahim Nurkić, na velikom skupu kazao kako je pobjedu borcima Armije BiH na Visu, 19.oktobra 1994. godine došao i lično čestitao predsjednik rahmetli Alija Izetbegović, što je pozdravljeno snažnim aplauzom.

 

Iz razgovora sa brigadirom Osmanom Puškarom, koji je komandovao svim jedinicama, operacije na Visu, saznali smo da je baš toga dana, u prijepodnevnim satima, u vrijeme predsjednikove posjete, Vis snažno granatiran sa neprijateljskih položaja Gornjeg Skipovca.

– Savjetovali smo predsjedniku Izetbegoviću da je opasno u vrijeme žestokog granatiranja obići oslobođeni Vis, i da se posjeta odgodi, ali on nije htio ni da čuje. Provukli smo smo uskom stazom, jer je teren uz granatiranje bio miniran – kaže Puškar.

57a82de7-ca00-46f3-903a-34c50a0a0a64-huskic-pred-zemunicom-na-visu-u-kojoj--boravio-izetbegovic

Huskić pred zemunicom na Visu u kojoj je nakratko boravio Izetbegović

Nakon toga, kada je granatiranje utihnulo, predsjednik Izetbegović je nakratko boravio u jednoj od betonskih utvrda-zemunici koje je prije rata gradila bivša JNA (kasnije se ispostavilo i zbog čega i protiv koga, o.a.), a ima ih ukupno trinaest i svaka od njih može izdržati pola kilotone atomskog udara.

Sinoć nam je jednu od zemunica u kojoj je pola sata bio predsjednik Izetbegović pokazao direktni učesnik pobjede na Visu, komandir babićke čete Avdo Huskić.

Kaže da se i sam predsjednik čudio kako je iz tih armirano-betonskih utvrda istjeran neprijatelj i Vis oslobođen.
Autor: H. ČALIĆ – avaz.ba

Related posts

Savjetujemo: Zanat autolimar

Zašto volimo strance, a svoje ne ?

Zamisli odeš doktoru, dočeka te ROBOT

Leave a Comment